Mini palmiery z ciasta francuskiego z chałwą
Czasami mamy niespodziewanych gości. A czasami mamy niespodziewane zachciewajki. Na każdą z tych przypadłości polecam szybkie i proste w przygotowaniu Palmiery z ciasta francuskiego z chałwą. Deser wyjątkowo przypadł moim kubkom smakowym i mam nadzieję, że Tobie również.
Mamy tu zaledwie 3 główne składniki, które zwykle mam pod ręką, ponieważ jestem od nich po prostu uzależniona. Dodatkowo jak chcesz możesz dodać drobno posiekane orzechy czy inne bakalie. Ja używam oryginalnej greckiej chałwy, która już ma w sobie migdały. Dlatego najpierw je lekko siekam.
Palmiery idealnie nadają się na spotkanie przy herbatce, kinderparty, czy też na wyjątkowe okazje w gronie rodziny i przyjaciół.
Składniki:- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g chałwy
- 1 jajko
- 1 łyżka brązowego cukru
- opcjonalnie: drobno posiekane bakalie, drobno zmielona skórka pomarańczy
przygotowania 5 Czas
gotowania 15 Czas
całkowity 20 Ilość
porcji 15 Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 220°C.
- Rozłóż ciasto francuskie na blacie.
- Posmaruj je rozbełtanym jajkiem.
- Posyp chałwą.
- Zwiń ciasto po krótszym boku, z obu stron.
RADA: Najlepiej jest leciutko zaznaczyć środek ciasta nożem, aby wiedzieć do jakiego momentu zwijać ciasto. Ale uważaj, aby nie przeciąć ciasta.
- Potnij wałeczek na kawałki o szerokości około 1 cm.
- Przełóż ciasto na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia albo folią silikonową.
- Lekko spłaszcz palmiery i posyp je brązowym cukrem. Ja dodatkowo dla urozmaicenia smaku posypałam ciastka zmieloną skórką z pomarańczy.
- Piecz około 15 minut, aż palmiery nabiorą brązowo-złotego koloru.
- Przestudź ciastka na kratce.
Smacznego!
Tagi: