Porady kulinarne
-
W czym przygotować sos?
Do przygotowania sosu najlepiej użyć niewielkiego słoiczka. Należy umieścić w nim wszystkie składniki, zakręcić i wstrząsnąć do całkowitego połączenia.
-
Bułki na zakwasie - co zrobic aby nie wyszły twarde i zbite ?
Warto przed przygotowywaniem ciasta namoczyć płatki owsiane/jaglane i siemię lniane wrzącą wodą, to sprawi, że nasze ciasto będzie delikatniejsze. Dodatkowo warto do ciasta dodać także jajko. Dzięki temu nasze bułki będą wypełnione zdrowiem, a przy tym będą miały chrupiącą skórkę i delikatny miąższ.
-
Skorzonera - jak ja obierać ?
Koniecznie trzeba robić to w rękawiczkach, ponieważ skorzonera wydziela lepiący sok mleczny podobny do mniszka lekarskiego.
-
Jakiej patelni użyć do pieczenia ciasta?
Używamy patelni, którą można wstawić do piekarnika (najlepsza będzie żeliwna, dobrze się nagrzewa i skróca tym samym czas wypieku placka).
-
Ciasto drożdżowe - gdzie może wyrastać ?
Wyłączony, zamknięty piekarnik jest idealnym miejscem na wyrastanie ciasta drożdżowego
-
Żelatyna - jak ją rozpuścić?
Żelatynę zalewamy gorącą wodą i intensywnie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia, nawet 5 minut - jeżeli po tym czasie nie chce się całkowicie rozpuścić można dolać jeszcze max. 20 ml gorącej wody i mieszać aż się rozpuści
-
Co zrobić, aby sos pomidorowy nie pryskał po całej kuchni?
Do gotowania używam bardzo wysokiego garnka, dzięki temu sos gęstniejąc nie pryska na całą kuchnię.
-
-
Papryka czerwona - kiedy dodać ją do smażenia?
Dodając czerwoną paprykę w proszku - dużej ilości - należy zawsze zestawić patelnię z ognia. Papryka posiada cukier, który w wysokiej temperaturze ulega karmelizacji, następnie przypala się i nabiera gorzkiego smaku.
-
Jak mieszać ciasto na biszkopt?
Mieszamy bardzo delikatnie! Biszkopt rośnie tylko dzięki ubitym jajkom, jeśli zniszczymy wprowadzone do masy jajecznej podczas ubijania pęcherzyki powietrza - ciasto nie wyrośnie.
-
Co zrobić, gdy przypalimy konfiturę?
Należy niespaloną część przełożyć do garnka i odstawić na 2-3 dni. W międzyczasie przegotować 1-2 razy. Zapach wywietrzeje.
-
-
Owoce w cieście - co zrobić, aby nie opadły?
Owoce kroję na mniejsze kawałki i obtaczam w mące, a następnie układam na cieście. Po takiej czynności, owoce nie opadną na dno.
-
Kiszonki - jakie proporcje soli?
Gdy solisz ogórki i marchewkę przed kiszeniem, użyj odpowiedniej ilości soli w stosunku do wody. Typowe proporcje to około 50-60 gramów soli na litr wody. Zapewnienie właściwej ilości soli w roztworze pomoże w zachowaniu chrupkości i smaku warzyw podczas procesu kiszenia. Nie martw się, jeśli woda stanie się mętna - to naturalne zjawisko związane z procesem ekstrakcji wody z warzyw.
-
Słoiki do kiszonek - co zrobić?
Jeśli słoiki nie są wystarczająco czyste, mogą zawierać bakterie lub zarodniki pleśni, które mogą rozmnażyć się w środowisku kiszenia. To może prowadzić do zepsucia się produktu końcowego i zagrozić zdrowiu. Dlatego słoiki i zakrętki dokładnie myjemy, a następnie wyparzamy osobno.
-
Kiszonki - jakie dodatki?
Nie wahaj się eksperymentować z różnymi dodatkami i kombinacjami smaków. Co powiesz na dodawanie ząbków czosnku, łodyg kopru czy fragmentów korzeni chrzanu? I tak np. czosnek doda pikantności i głębi smaku, koper - delikatny, ziołowy aromat, a chrzan zapewnia ostrą nutę i charakterystyczny posmak. Pamiętaj o zachowaniu równowagi smaków i aromatów. Niech dodatki uzupełniają i podkreślają smak głównych składników kiszonek, nie dominując nad nimi. Dzięki temu uzyskasz kiszonki o zbalansowanym i harmonijnym smaku.