Porady kulinarne
-
Czekolada - jak ją rozpuścić w kąpieli wodnej?
Szklaną miskę ustawić na rondelku z gotującą wodą tak, aby nie dotykała dnem wody i mieszać cały czas do rozpuszczenia składników.
-
-
Sos pomidorowy - jak długo gotować?
Prawdziwie dobry sos pomidorowy do makaronu, musi gotować się dość długo (ok. 1 godziny), aby osiągnął odpowiednią konsystencję
-
Suflet - co zrobić, aby równo wyrósł?
Aby suflet równo wyrósł, przed włożeniem do piekarnika należy palcem oczyścić jego brzeg, lekko zanurzając palec w cieście i przeciągając nim wokół brzegu naczynia.
-
Suflet serowy - jakie sery?
Należy wybierać wyłącznie sery o intensywnym smaku, takie jak np. cheddar
-
Pieczona ciecierzyca - jakiej użyć?
Taką przekąskę próbowałam robić i z puszkowej i z samodzielnie gotowanej ciecierzycy. I według mnie puszkowa daje znacznie lepszy efekt. Ta gotowana w ogóle nie chciała robić się chrupiąca, nawet gdy była już prawie przypalona, to wciąż była gumiasta.
-
-
-
-
Makaroniki - co zrobić, aby nie przylgnęły do papieru do pieczenia?
Papier do pieczenia posypujemy nieco cukrem pudrem inaczej ciasteczka moga przylgnać.
-
Cebula - co zrobić, aby straciła nieco ostrości?
Cebulę należy przelać wrzątkiem na sitku, żeby straciła trochę na ostrości.
-
Majonez - jakie zasady przygotowania?
Majonez nie lubi pośpiechu. Pamiętaj więc, by używać składników o zbliżonej do pokojowej temperatury i spokojnie ubijać do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji.
-
Pomarańcza - jak ja filetować?
Nożem odcinamy końcówki pomarańczy i stawiamy ją na blacie. Odcinamy na około skórkę razem z białą częścią owocu (albedo). Nacinamy pomiędzy błonkami segmenty pomarańczy, uzyskując zgrabne filety bez skórki.
-
Buraki - jak je upiec?
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Buraki owijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 45-60 minut, aż będą miękkie. Upieczone studzimy, następnie swobodnie obieramy ze skórki.
-
Polenta - w jakim garnku ją gotować?
Do gotowania polenty najlepiej używać garnka z grubym, nieprzywierającym dnem.
-
Pieczarki - co zrobić, aby nie ściemniały?
Pieczarki (surowe) obtaczamy w soku z cytryny – zachowają wówczas piękny biały kolor, nie ściemnieją.