Grillowana polenta ze szparagami i sosem z pieczonych pomidorów

Polenta ma konsystencję kleistej, żółtej papki, formowanej z mąki lub kaszki kukurydzianej. Kiedyś do jej sporządzenia używano mąki kasztanowej. Polenta występuje w trzech głównych odmianach – żółtej, białej oraz czarnej (polenta nera). Innym rodzajem jest polenta con la zucha, podobnie jak nera przygotowuje się ją z gryki, z dodatkiem masy dyniowej i serwuje z ciepłym mlekiem. Polentę gotujemy w wysokim naczyniu, ponieważ pryska i można się poparzyć. Aby sporządzić polentę, należy systematycznie dodawać kaszkę kukurydzianą do gotującej się, osolonej wody. Aby ze zbitej mąki nie utworzyły się kluseczki trzeba mieszać wodę łyżką. Sekret przygotowywania polenty polega na tym, by nadać jej odpowiednią twardość, ale też z tym nie przesadzić. W tym celu można przygotować dwa garnki z wrzącą wodą i kiedy polenta zaczyna tężeć, dolewać wrzątku z drugiego garnka. Po stosunkowo długim czasie gotowania (ok. 30-45 min.) na dnie powinna utworzyć się skorupa. Polenta natomiast będzie odchodzić od ścianek i się od niej oddzieli. To znak, że jest gotowa. Samą polentę, w czystej postaci podaje się do dań, tak jak w Polsce pure ziemniaczane. Po wystudzeniu polenta staje się twarda, można ją schłodzić w formie, wyjąć, pokroić i usmażyć na patelni lub grillować w kawałkach. Można również wymieszać polentę z dodatkami i uformować z niej kluseczki. Polentę można potraktować jako bazę do przeróżnych dań, gdyż przy odrobinie fantazji mogą z niej powstać różne kluski, farsze, placki, placuszki. Gdy zdecydujecie się na polentę, od razu zróbcie podwójna ilość, bo warto, doskonale przechowuje się w lodówce.

Zdjęcie - Grillowana polenta ze szparagami i sosem z pieczonych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na 4-6 porcji
Czas przygotowania: 90 min
1 szklanka kaszy lub grubej mąki kukurydzianej *
1 łyżka masła pęczek szparagów
kawałek parmezanu
płatki chilli
Sos z pieczonych pomidorów
10 dojrzałych pomidorów
2-3 ząbki czosnku
sól morska gruboziarnista
pieprz
oliwa z oliwek
gałązki świeżego oregano
2 łyżki mascarpone (opcjonalnie)

* na rynku można kupić polentę ekspresową, gotuje się ją jedynie 3 minuty, jednak ta przygotowana z kaszy jest smaczniejsza, ale dla zabieganych czemu nie ;)

Przygotowanie:
1. Polenta - zagotowujemy 4 szklanki osolonej wody, do gotującej się powoli wsypujemy kaszę, gotujemy na wolnym ogniu często mieszając przez ok 40 minut, zdejmujemy z ognia i dodajemy zimne masło, mieszamy. przekładamy do płaskiej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy 2. Szparagi oczyszczamy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, pozostałe części kroimy na ok 4 cm kawałki, wciskamy je w polentę i pozostawiamy całość do zastygnięcia, ok 60 min 3. Sos - kiedy polenta zastyga przygotowujemy sos, pomidor przekrawamy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym, do środka pomidorów wciskamy obrane ząbki czosnku, posypujemy całość solą i pieprzem, dodajemy gałązki oregano i skrapiamy oliwą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 60 minut 4. Upieczone pomidory miksujemy z mascarpone na gładki krem, doprawiać nie będzie trzeba jeśli pomidory były słodkie 5. Zastygniętą polentę kroimy na kwadraty i smażymy z obydwu stron na oliwie z oliwek na złoty kolor, podajemy z sosem pomidorowym, oprószamy płatkami chilli i startym parmezanem



Zdjęcie - Grillowana polenta ze szparagami i sosem z pieczonych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Grillowana polenta ze szparagami i sosem z pieczonych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Grillowana polenta ze szparagami i sosem z pieczonych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Grillowana polenta ze szparagami i sosem z pieczonych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami






Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zdjęcie - Grillowana polenta ze szparagami i sosem z pieczonych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kremowa polenta z grzybami i szpinakiem
1

Kremowa polenta z grzybami i s…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Polędwiczki z kurkami na polencie

Polędwiczki z kurkami na polen…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Roladki z kurczaka w sosie czereśniowym, podawane z grillowaną polentą

Roladki z kurczaka w sosie cze…

food² food²
Food Square

Polenta z prawdziwkami i tymiankiem

Polenta z prawdziwkami i tymia…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Cytrynowe ciasto kukurydziane z jagodami

Cytrynowe ciasto kukurydziane…

Anna Anna
Słodko - gorzki świat

 Wytrawne muffiny
2

Wytrawne muffiny

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Przepisy z tych kategorii

Domowe Twixy bez cukru
1

Domowe Twixy bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Biszkopt z musem pomarańczowym i cytrynową pianką

Biszkopt z musem pomarańczowym…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Śledzie z gruszką i żurawiną
1

Śledzie z gruszką i żurawiną

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Kiszone patisony

Kiszone patisony

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Brzoskwinotka

Brzoskwinotka

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Ciasto zebra
2

Ciasto zebra

ilovebake ilovebake
I Love Bake