Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Przepisów na jabłecznik czy szarlotkę jest cała masa. Co dom, to własna receptura i ciężko tu być kreatywnym.
Ale postanowiłam połączyć masę jabłkową z ciastem miodowym.
I szczerze mówiąc fajnie i smacznie to wyszło.
Winne, lekko kwaskowate jabłka połączone z miodowym ciastem uzupełniają się idealnie.
Dwa blaty piernikowe, masa to serek mascarpone wymieszany koniecznie z miodem i z domowymi powidłami śliwkowymi.
Na górze polewa z gorzkiej czekolady, która ładnie zastyga, bo jest z dodatkiem żelatyny.
Bardzo zachęcam do przetestowania mojego przepisu, zwłaszcza jeśli jesteś wielbicielem piernika.
Bardzo smaczna, z mnóstwem witamin, dawka energii, i zwyczajnie zdrowa.
W zasadzie to nie jadłam jeszcze tak dobrego zamiennika nutelli.
Awokado jest tutaj składnikiem opcjonalnym.
I uprzedzam, ze jest uzależniająca.
Uwielbiam takie proste dania, które się robią na jednej patelni.
Wystarczy kilka warzyw, zalać to bulionem, dodać makaron, przykryć, i po jakimś czasie gotowe. Idealne
Różne nazwy, ten sam wypiek. A chodzi o smażone ptysie z lukrem. Popularna słodkość z naszych polskich piekarni, ciastkarni czy kawiarenek.
My uwielbiamy i muszę przyznać, że zniknęły w ciągu godziny.
Prosty przepis na nasze polskie ukochane ziemniaki.
Ja, osobiście uwielbiam ziemniaki praktycznie pod każdą postacią.
A ten sposób całkowicie mną zawładnął.
Ziemniaki są pyszne, chrupkie, z posmakiem cebulki i fety.
Inne niż frytki czy gładkie puree.
Smak dzieciństwa, bo choć i teraz mozna kupić takie bułki, to jednak zazwyczaj kojarzą nam sie właśnie z dzieciństwem.
Najlepsze sa jeszcze cieple, posmarowane masłem i lekko posolone
Wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Powoli (najlepiej łyżką) wmieszaj mąkę w mokrą mieszankę. Mieszaj tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Wylej ciasto blaszkę i piecz około 30 minut, lub do wyciągnięcia suchego patyczka...
Już niejednokrotnie wspominałam, ze mam sentyment do Libanu.
Uwielbiam tamtejsza kuchnie i choć nie mam na blogu wiele libańskich przepisów, to w mojej kuchni staram sie od czasu do czasu gotować libańskie przysmaki.
Takim przysmakiem jest wlasnie sfiha, czyli tradycyjny pierożek z ciasta drożdżowego, wypełniony farszem z mięsa mielonego, sosem pomidorowym i orzeszkami pini.
Tak mi ostatnio posmakowało ciasto marchewkowe, że postanowiłam przygotować kolejne o podobnym smaku.
Choć ciasto jesienne zawiera również marchewkę, to wykończone jest waniliową kruszonką.
Całość pyszna, wilgotna a jednak lekka.