Szpinakowiec
Jak już wspominałam w poście na Fb, ciasto to powstało z myślą o nagrodzeniu samej siebie. Brzmi samolubnie, ale tak naprawdę, to każdego dnia wymyślam te wszystkie smakołyki dla mojej rodziny, a tym razem chciałam w ten sposób upamiętnić dzień, kiedy to dostałam się na kurs drugiego stopnia z zasad zdrowego odżywiania i dietetyki.
Bardzo mi na tym zależało i już długo o tym myślałam.
W końcu się zebrałam, złożyłam dokumenty i tak oto zaczynam tą niesamowitą przygodę.
A przepis na ciacho został zaczerpnięty z tego przepisu na muffiny, tylko go troszkę przerobiłam.
Forma: okrągła o średnicy 23 cm
Składniki:
Ciasto szpinakowe:
ok 200 g świeżego szpinaku
3/4 szklanki oleju
3 łyżki soku z cytryny
3 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem: (możesz też ciasto przełożyć bitą śmietaną)
ok 750 g serka mascarpone
1/2 szklanki miodu (można dodać więcej, jeśli uznasz, że jest za mało słodkie)
ziarenka wanilli
Dekoracja:
świeże jagody
Sposób przygotowania:
- Nastaw piekarnik na 170 C i wyłóż papierem do pieczenia okrągłą formę.
- Szpinak, olej i sok z cytryny dokładnie zmiksuj, aż uzyskasz zielony koktajl.
- W dużej misce rózgą kuchenną wymieszaj jajka oraz cukier. Ubijaj, aż ładnie się połączą w gładki puszysty krem.
- Dodaj do mieszanki jajecznej puree ze szpinaku i zamieszaj.
- Wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Powoli (najlepiej łyżką) wmieszaj mąkę w mokrą mieszankę. Mieszaj tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
- Wylej ciasto blaszkę i piecz około 30 minut, lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
- Podczas pieczenia ciasto warto przygotować krem.
- Serek mascarpone umieść w misie od miksera i dodaj miód oraz wanilię. Dokładnie zmiksuj i odstaw do lodówki.
- Wystudzone ciasto przekrój, dzieląc je na dwa blaty i przełóż kremem.
- Udekoruj jagodami. Wstaw do lodówki.
- Przed podaniem warto wyjąć ciasto z lodówki na 15 minut.