Ziemniaki po grecku
Prosty przepis na nasze polskie ukochane ziemniaki.
Ja, osobiście uwielbiam ziemniaki praktycznie pod każdą postacią.
A ten sposób całkowicie mną zawładnął.
Ziemniaki są pyszne, chrupkie, z posmakiem cebulki i fety.
Inne niż frytki czy gładkie puree.
Aby wzmocnić smak można też dodać pokrojoną w kostkę kiełbaskę chorizo.
Moje ostatnie ziemniaki smażone ze słodką cebulką znajdziesz tutaj.
Porcji: 4
Składniki:
ok 700 g ziemniaków
1 opakowanie serka typu feta 200 g
1 cebula czerwona, pokrojona w piórka
garść świeżej natki pietruszki, pokrojonej
opcjonalnie kiełbaska chorizo lub salami
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i pokrój na 4. Ugotuj al dente w osolonej wodzie.
- Odcedzone ziemniaki podsmaż na rozgrzanym oleju do uzyskania chrupiącej skórki. Jeśli dodajesz też kiełbaskę to teraz ją dodaj i chwilę podsmażaj.
- Wyłącz gaz do gorących ziemniaków dodaj pokruszony ser, cebulę i natkę, dokładnie wymieszaj i chwilkę potrzymaj na gorącej patelni.