Bułki z przedziałkiem
Smak dzieciństwa, bo choć i teraz mozna kupić takie bułki, to jednak zazwyczaj kojarzą nam sie właśnie z dzieciństwem.
Najlepsze sa jeszcze cieple, posmarowane masłem i lekko posolone.
Byly na blogu już szybkie bułki 4 składnikowe, które tez zreszta polecam, ale te sa takie nasze, polskie, tradycyjne.
Zapraszam do zapoznania sie z przepisem. Ciekawa jestem czy Wam równie dobrze posmakują jak mi i mojej rodzinie.
Porcji: około 12 bułek
Składniki:
500 g maki pszennej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka drożdży suszonych
250 ml ciepłego mleka
1 łyżka miękkiego masla
1 jajko
Sposob przygotowania:
1. W misie od miksera umieść mąkę wymieszana z sola, cukrem i drożdżami. Dodaj cieple mleko, jajko oraz masło. Ugniatamy końcówka haka do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno byc gładkie i sprężyste (jeśli po kilku minutach wciąż jest twarde, to należy dolać trochę mleka, a jeśli zbyt klejące, to należy dosypać trochę maki).
2. Przykrywamy miskę ściereczka i odstawiamy w cieple miejsce na około 1,5h (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
3. Z wyrośniętego ciasta należy uformować około 12 kulek i ułożyć je na oprószonej mąka deseczce. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
4. Nastawić piekarnik na 200 C i wyłożyć papierem do pieczenia dwie blaszki.
Wyrosniete bułki nacinamy tępa strona noża i układamy je na blaszce.
5. Pieczemy około 15 minut lub do zarumienienia.