Bułki z przedziałkiem

Bułki z przedziałkiem

Smak dzieciństwa, bo choć i teraz mozna kupić takie bułki, to jednak zazwyczaj kojarzą nam sie właśnie z dzieciństwem.

Najlepsze sa jeszcze cieple, posmarowane masłem i lekko posolone.

Byly na blogu już szybkie bułki 4 składnikowe, które tez zreszta polecam, ale te sa takie nasze, polskie, tradycyjne.

Zapraszam do zapoznania sie z przepisem. Ciekawa jestem czy Wam równie dobrze posmakują jak mi i mojej rodzinie.

Zdjęcie - Bułki z przedziałkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułki z przedziałkiem

Zdjęcie - Bułki z przedziałkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułki z przedziałkiem

Porcji: około 12 bułek 

Składniki:

500 g maki pszennej

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka drożdży suszonych

250 ml ciepłego mleka

1 łyżka miękkiego masla

1 jajko

Sposob przygotowania:

1. W misie od miksera umieść mąkę wymieszana z sola, cukrem i drożdżami. Dodaj cieple mleko, jajko oraz masło. Ugniatamy końcówka haka do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno byc gładkie i sprężyste (jeśli po kilku minutach wciąż jest twarde, to należy dolać trochę mleka, a jeśli zbyt klejące, to należy dosypać trochę maki).

2. Przykrywamy miskę ściereczka i odstawiamy w cieple miejsce na około 1,5h (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

3. Z  wyrośniętego ciasta należy uformować około 12 kulek i ułożyć je na oprószonej mąka deseczce. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

4. Nastawić piekarnik na 200 C i wyłożyć papierem do pieczenia dwie blaszki.

Wyrosniete bułki nacinamy tępa strona noża i układamy je na blaszce.

5. Pieczemy około 15 minut lub do zarumienienia.

Zdjęcie - Bułki z przedziałkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułki z przedziałkiem

Zdjęcie - Bułki z przedziałkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułki z przedziałkiem

Kategorie przepisów