Jesienne ciasto z kruszonką
Tak mi ostatnio posmakowało ciasto marchewkowe, że postanowiłam przygotować kolejne o podobnym smaku.
Choć ciasto jesienne zawiera również marchewkę, to wykończone jest waniliową kruszonką.
Całość pyszna, wilgotna a jednak lekka.
A moje ostatnie ciasto marchewkowe znajdziesz poniżej:
Forma: okrągła średnicy 23 cm
Składniki:
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1 1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka tartej marchewki
1 szklanka tartego jabłka
Kruszonka:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na kruszonkę umieść w misce i palcami zacznij rozcierać, aż uzyskasz formę kruszonki. Odstaw.
- Nastaw piekarnik na 170 C i wyłóż papierem do pieczenia okrągłą formę.
- W dużej misce wymieszaj olej oraz cukier. Dodaj jajka i ponownie dokładnie wymieszaj.
- Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i powoli i delikatnie wmieszaj te suche składniki w mokre. Nie mieszaj długo tylko do połączenia się produktów.
- Wmieszaj marchewkę oraz jabłko.
- Wylej ciasto na blaszkę i posyp kruszonką.
- Piecz około 30 minut lub do wyciągnięcia suchego patyczka.