Sfiha- libańskie pierożki

Sfiha- libańskie pierożki

Już niejednokrotnie wspominałam, ze mam sentyment do Libanu.

Uwielbiam tamtejsza kuchnie i choć nie mam na blogu wiele libańskich przepisów, to w mojej kuchni staram sie od czasu do czasu gotować libańskie przysmaki.

Takim przysmakiem jest wlasnie sfiha, czyli tradycyjny pierożek z ciasta drożdżowego, wypełniony farszem z mięsa mielonego, sosem pomidorowym i orzeszkami pini.

A moj ostatni przepis libański to:

1. Szaszalyk 

Zdjęcie - Sfiha- libańskie pierożki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sfiha- libańskie pierożki

Zdjęcie - Sfiha- libańskie pierożki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sfiha- libańskie pierożki

Porcji: około 36 pierożków

Składniki:

Ciasto:
500 g mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 saszetka (7g) drożdży suszonych
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli

Farsz mięsny:
Ok 500 g mięsa mielonego wołowego
garść orzeszków pini
2 łyżki przyprawy sumak
sól i pieprz
1 duża cebula
1 duża czerwona papryka
1 puszka pomidorów w puszce

Sposób przygotowania:

 Ciasto:
1. Podgrzać mleko.

2. Wymieszać wszystkie składniki w dużej misce razem z podgrzanym mlekiem. Wyrobić na gładko i odstawić do wyrośnięcia.

Polecam użyć miksera z końcówka do ciasta drożdżowego.

Farsz mięsny:
1. Cebulkę podsmażyć na oliwie, dodać mięso mielone, paprykę, doprawić solą i pieprzem oraz sumakiem.
2. Dodać podsmażone na maśle orzechy piniowe.
3. Całość zalać pomidorami i smażyć, aż sos odparuje, i wszystko ładnie zgęstnieje. Poczekać, aż wystygnie.

4. Nastawić piekarnik na 220 C i wyłożyć papierem do pieczenia dwie blaszki.

Nadziewanie:
1. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie lub 3 części.

2. Rozwałkowujemy i dzielimy na kwadraty o wymiarach mniej więcej 6cm x 6cm.
3. Farsz układamy na środku i zlepiamy na kształt koperty.

4. Wykładamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy do  zarumienienia. (około 15-20 minut) 

Zdjęcie - Sfiha- libańskie pierożki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sfiha- libańskie pierożki

Kategorie przepisów