Bezy z karmelem i chałwą
Bezy powstały bardzo spontanicznie, bo miały być zwykłe waniliowe, ale miałam jeszcze kilka łyżek sosu karmelowego oraz chałwę.
Jeśli ktoś jest zwolennikiem takich własnie smaków, to będzie bardzo zadowolony z połączenia takich właśnie smaków.
Ale polecam też moje inne przepisy na bezy:
Sztuk: ok 12 sztuk
Składniki:
5 dużych białek w temperaturze pokojowej
szczypta soli
230 g drobnego cukru
3 łyżki masy karmelowej z puszki
3 łyżki pokruszonej chałwy
Sposób przygotowania:
- Nastaw piekarnik na 120 C, najlepiej z funkcją termoobiegu.
- Wyłóż dwie blaszki papierem do pieczenia.
- Na wysokich obrotach miksera ubij na sztywno białka ze szczyptą soli. Następnie łyżka po łyżce dodawaj cukier. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić w masie białkowej.
- Wykładaj łyżką na blaszkę i dodaj do każdej bezy trochę karmelu i chałwy.
- Susz około 70 minut. Beza jest gotowa jeśli łatwo odrywa się od papieru.