Ptysie smażone, gniazdka, wieniec
Różne nazwy, ten sam wypiek. A chodzi o smażone ptysie z lukrem. Popularna słodkość z naszych polskich piekarni, ciastkarni czy kawiarenek.
My uwielbiamy i muszę przyznać, że zniknęły w ciągu godziny.
Choć gniazdka są dość tłuste, bo smażone na głębokim oleju, to naprawdę warto raz na jakiś czas je przygotować i sobie dogodzić.
Podobne są churros, które również znajdziesz na blogu.
Porcji: około 15 sztuk
Składniki:
1 szklanka wody
2oo g mąki
100 g masła
szczypta soli
4 jajka
olej do smażenia
Lukier:
150 g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki gorącej wody
Sposób przygotowania:
- W rondelku zagotuj wodę, masło i szczyptę soli. Zmniejsz ogień, wsyp mąkę i dokładnie wszystko wymieszaj. Gdy ciasto zacznie odstawać od garnka, to wyłączamy gaz. Odstawiamy do przestudzenia.
- W misie od miksera umieszczamy ostudzone ciasto i zaczynamy miksować. Pojedynczo wbijamy jajka i miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta.
- Na blacie rozkładamy papier do pieczenia, na którym będziemy wyciskać nasze gniazdka. (nie wyciskamy bezpośrednio na patelnie, bo bardzo łatwo można się poparzyć gorącym olejem. SPRAWDZIŁAM!)
- Na patelni rozgrzewamy olej do temp około 180 C.
- Przekładamy ciasto do szprycy i wyciskamy gniazdka.
- Następnie odcinamy każde gniazdko i papierem do góry smażymy.
Po około minucie delikatnie odrywamy papier. Smażymy około 3 minut z każdej strony.
- Ptysie podczas smażenia rosną, dlatego smaż około 3 w tym samym momencie.
- Odsączmy na ręczniku papierowym.
- Wszystkie składniki na lukier dokładnie mieszamy i smarujemy gniazdka lukrem.