Truskawkowa galaretka na orzechowym kruchym FIT
Bardzo fajny deser z galaretka na bazie truskawek i agaru.
Spód to masło orzechowe.
Całość przechowujemy w lodówce.
Mój ostatni deser fit to:
Forma: okrągła o średnicy 23 cm
Składniki:
Orzechowy spód:
1 szklanka masła orzechowego
2 szklanka wiórków kokosowych
3 łyżki miodu
szczypta soli
Truskawkowa galaretka:
2 szklanki zmiksowanych truskawek
5 łyżki miodu
1 łyżka agar agar
1 łyżka soku z cytryny
1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
- Przygotuj formę wyłożoną papierem do pieczenia, lub użyj silikonowej.
- W większej misce umieść wszystkie składniki na orzechowy spód i dokładnie wymieszaj, do połączenia się produktów. Rozsmaruj masę w formie. Wstaw do lodówki.
- Truskawki, miód, wodę i sok z cytryny umieść w garnku i zagotuj. Gotuj kilka minut, co jakiś czas mieszając. Zestaw z ognia i wsyp agar agar, dokładnie wymieszaj . Wylej galaretkę na przygotowany spód. Odstaw w chłodne miejsce do wystygnięcia, po czym wstaw do lodówki.
- Po kilku godzinach deser jest gotowy do spożycia.