Porady kulinarne
-
Co zrobić, żeby upieczony biszkopt nie opadł?
Upieczone ciasto wyjąć i upuścić je na podłogę (oczywiście w formie) z wysokości 50-60 cm. I taką upuszczoną formę z ciastem wstawić znów do piekarnika i wystudzić przy uchylonych drzwiczkach.
-
Risotto- jaka konsystencja?
Gotowe risotto powinno mieć kremową konsystencję, ryż powinien być zwarty i jednocześnie miękki.
-
Co zrobić, aby biszkopt nie opadł?
Aby biszkopt nie opadł, zaraz po wyjęciu z pieca upuszczam go razem z formą na podłogę z wysokości ok. 0,5 metra. Dwa razy :)
-
Jak zrobić warstwową kawę?
Najpierw do wysokiej szklanki trzeba wlać mleko z syropem, osobno w dzbanuszku zaparzyć kawę i ostrożnie wlać ją po ściankach szklanki. Na wierzch nałożyć bitą śmietanę i cynamon :)
-
Co zrobić, gdy pierniki w puszce nie miękną?
Jeśli po kilku dniach pierniczki nie zmiękną, włożyć do puszki kawałki obranych jabłek.
-
Jak serwować houskový knedlik (czeski knedel)?
Czeski knedel podajemy od razu po przygotowaniu, najlepiej z gulaszem.
-
-
Zupy - jak uzyskać aksamitny i kremowy smak?
Dodatek serka topionego czyni ją aksamitną i kremową w smaku.
-
-
Bułki na hot-dogi - jak je formować?
Aby zrobić podłużne bułki do hot-dogów, z każdego odciętego kawałka ciasta uformować prostokąt o wymiarach mniej więcej 6-15 cm. Zaczynając od dłuższego boku, zwijać bułki, a krawędzie i końce przyszczypać, aby nadać im ładny kształt.
-
Sałatka ziemniaczana - kiedy jest najlepsza?
Wszystkie sałatki ziemniaczane, najlepsze są zaraz po przygotowaniu i w temperaturze pokojowej. Tak więc powinny być spożyte w tym samym dniu, w którym zostały zrobione.
-
Pasta tahini - jak długo ją przechowywać?
Pastę można przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce do 3 miesięcy.
-
Hummus - jakie skladniki?
Prócz ciecierzycy, nieodzownymi składnikami hummusu jest sezamowa pasta tahini, czosnek, sok z cytryny i oliwa. Dodatkowo smak można urozmaicać, dodając np. natkę pietruszki, suszone pomidory lub pieczoną paprykę.
-
Jak złagodzić ostrość harissy?
Ostrość harissy maleje wraz z ilością dodawanej oliwy. Arabowie w ten sposób regulują ostrość przyrządzanych przez siebie potraw. Ma to związek z faktem, że odpowiadająca za ostrość papryczek chilli kapsaicyna jest rozpuszczalna w tłuszczach.*
-
Pascha - jakiego twarogu użyć?
Przygotowując paschę, należy pamiętać, że twaróg do niej użyty musi być jak najbardziej zwarty, a jednocześnie kremowy i delikatny. Niestety większość wiaderkowych serników, nawet tych dobrej jakości, jest zbyt wodnista. Dlatego należy taki twaróg odsączyć, umieszczając go w woreczku zrobionym z gazy i zawieszając w chłodnym miejscu na 10-12 godzin. Pamiętajcie, aby na podłodze umieścić talerz lub miskę na kapiącą serwatkę ;)
-
Rosół meksykański - jakie składniki?
Meksykański rosół zawiera w sobie awokado, cebulkę, kawałki kurczaka, a zamiast makaronu – chipsy tortilla jako dodatek :) I – rzecz jasna – jest ostry. Ostrość tę nadaje papryczka chili chipotle w marynacie adobo. Jest to wędzona papryczka w sosie pomidorowym.