Pasta tahini

Pasta tahini to jeden z często spotykanych składników w przepisach kuchni arabskiej. To nic innego jak zmiksowany na gładko sezam :) Pastę można kupić w sklepach z orientalną żywnością, ale dysponując młynkiem do kawy lub blenderem można zrobić ją samemu.
Ziarna najłatwiej uciera się w młynku do kawy, w blenderze zajmuje to trochę więcej czasu. Blender ręczny (tzw. żyrafa) niestety sobie z tym nie poradzi.

Przepis podpatrzony na blogu Grumków.

Zdjęcie - Pasta tahini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PASTA TAHINI
1 szklanka ziaren sezamu,
2 łyżki oleju sezamowego (lub zwykłego roślinnego)

Sezam podprażyć na suchej patelni, aż lekko się zarumieni i zacznie pachnieć. Ostudzić, po czym wsypać do miksera i miksować ok. 5 minut na pastę. Następnie dodać olej i dokładnie zmiksować na gładką pastę.
Pastę można przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce do 3 miesięcy.


Zdjęcie - Pasta tahini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Koktajl jeżynowy z kokosem

Koktajl jeżynowy z kokosem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pasta z makreli z suszonymi pomidorami

Pasta z makreli z suszonymi po…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Deser malinowo – lodowy

Deser malinowo – lodowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Masełko

Masełko "Raffaello"

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tosty z awokado, jajecznicą i wędzonym łososiem

Tosty z awokado, jajecznicą i…

Dzi Dzi
karmelowy

Owsianka orkiszowa  z karmelizowaną brzoskwinią

Owsianka orkiszowa z karmeliz…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Chipsy z cukinii

Chipsy z cukinii

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Carpaccio z buraka z jeżynami i grillowanym serem halloumi

Carpaccio z buraka z jeżynami…

food² food²
Food Square

Melitzanosalata czyli grecka pasta z pieczonego bakłazana

Melitzanosalata czyli grecka p…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Pupusas- latynoski fast food
1

Pupusas- latynoski fast food

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Crostini z musem z wątróbek według Magdy Gessler
1

Crostini z musem z wątróbek we…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Pasta z fasolki szparagowej

Pasta z fasolki szparagowej

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia