Pasta tahini

Pasta tahini to jeden z często spotykanych składników w przepisach kuchni arabskiej. To nic innego jak zmiksowany na gładko sezam :) Pastę można kupić w sklepach z orientalną żywnością, ale dysponując młynkiem do kawy lub blenderem można zrobić ją samemu.
Ziarna najłatwiej uciera się w młynku do kawy, w blenderze zajmuje to trochę więcej czasu. Blender ręczny (tzw. żyrafa) niestety sobie z tym nie poradzi.

Przepis podpatrzony na blogu Grumków.

Zdjęcie - Pasta tahini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PASTA TAHINI
1 szklanka ziaren sezamu,
2 łyżki oleju sezamowego (lub zwykłego roślinnego)

Sezam podprażyć na suchej patelni, aż lekko się zarumieni i zacznie pachnieć. Ostudzić, po czym wsypać do miksera i miksować ok. 5 minut na pastę. Następnie dodać olej i dokładnie zmiksować na gładką pastę.
Pastę można przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce do 3 miesięcy.


Zdjęcie - Pasta tahini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Wegatarianskie curry z topinamburem

Wegatarianskie curry z topinam…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Indyk po tajsku z mleczkiem kokosowym

Indyk po tajsku z mleczkiem ko…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Mule z mango w mleku kokosowym

Mule z mango w mleku kokosowym

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ

Orientalne jajka faszerowane z curry i olejem rzepakowym

Orientalne jajka faszerowane z…

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Bibimbap - kolorowa miska ryżu

Bibimbap - kolorowa miska ryżu

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pho

Pho

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Sałatka na grilla

Sałatka na grilla

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Surówka z młodej kapusty

Surówka z młodej kapusty

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Zielone szparagi z mlekiem kokosowym i masłem orzechowym

Zielone szparagi z mlekiem kok…

figmara figmara
figowe smaki

Placuszki jabłkowo-bananowe
2

Placuszki jabłkowo-bananowe

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Koktajl z botwinki i jabłka

Koktajl z botwinki i jabłka

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Lodowy deser jogurtowy z jeżynami - jak wykorzystać mrożone owoce?
1

Lodowy deser jogurtowy z jeżyn…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna