Bułki do hamburgerów i hot-dogów

Bułki do hamburgerów i hot-dogów

Zachciało mi się fast foodu w domowym zaciszu ;) Ponieważ jednak kupne bułki do hamburgerów są paskudne i nafaszerowane chemią, a kajzerki do hamburgerów czy sztangielki do hot-dogów to jednak nie to samo, postanowiłam sama upiec fastfoodowe bułeczki na podstawie tego przepisu. Oczywiście tym sposobem fast food zamienił się w slow food, ale wysiłek się opłacał! :) Bułeczki wyszły rewelacyjne. Mięciutkie, puszyste, o charakterystycznym mleczno-słodkawym posmaku bez żadnych sztucznych dodatków. Są super! Jeśli jeszcze kiedyś zachce mi się tego typu „barowej” potrawy, na pewno wrócę do przepisu na te bułeczki.

Z podanej ilości porcji wychodzi 12 sporych bułek hamburgerowych. Ja zrobiłam ciasto z 2/3 ilości składników i wyszły mi 4 bułki do hot-dogów i 2 bardzo duże (podwójne) bułki hamburgerowe.

Zdjęcie - Bułki do hamburgerów i hot-dogów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
BUŁKI DO HOT-DOGÓW I HAMBURGERÓW
235ml (1 szklanka) mleka,
120ml (1/2 szklanki) wody,
55g masła,
560g (4,5 szklanki) mąki pszennej,
7g drożdży instant,
2 łyżki cukru,
1,5 łyżeczki soli,
1 jajko + odrobina mleka i sezamu na wierzch bułek (opcjonalnie)

W rondelku zagrzać mleko z wodą i masłem do temperatury ok. 50 stopni (bardzo ciepłe). W dużej misce wymieszać 1 i ¾ szklanki mąki z drożdżami, cukrem i solą. Wlać gorące mleko i wymieszać. Następnie dodać jajko i znów wymieszać. Mieszając, dodawać porcjami pozostałą mąkę – po pół szklanki na raz – dobrze wyrabiając po każdym dodaniu. Jeżeli ciasto jest zbyt twarde, można dodać trochę ciepłej wody lub mleka (ja dodałam trochę mleka). Gdy ciasto będzie odchodzić od ścianek miski, położyć je na oprószonej mąką stolnicy i ugniatać kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-35 minut.
Wyrośnięte bułeczki można posmarować mlekiem i posypać sezamem.
Piec w 200 stopniach przez 10-12 minut, aż nabiorą złotego koloru.

Aby zrobić podłużne bułki do hot-dogów, z każdego odciętego kawałka ciasta uformować prostokąt o wymiarach mniej więcej 6-15 cm. Zaczynając od dłuższego boku, zwijać bułki, a krawędzie i końce przyszczypać, aby nadać im ładny kształt. Pozostawić do wyrośnięcia i piec jak powyżej.

Kategorie przepisów