Bułki do hamburgerów i hot-dogów

Zachciało mi się fast foodu w domowym zaciszu ;) Ponieważ jednak kupne bułki do hamburgerów są paskudne i nafaszerowane chemią, a kajzerki do hamburgerów czy sztangielki do hot-dogów to jednak nie to samo, postanowiłam sama upiec fastfoodowe bułeczki na podstawie tego przepisu. Oczywiście tym sposobem fast food zamienił się w slow food, ale wysiłek się opłacał! :) Bułeczki wyszły rewelacyjne. Mięciutkie, puszyste, o charakterystycznym mleczno-słodkawym posmaku bez żadnych sztucznych dodatków. Są super! Jeśli jeszcze kiedyś zachce mi się tego typu „barowej” potrawy, na pewno wrócę do przepisu na te bułeczki.

Z podanej ilości porcji wychodzi 12 sporych bułek hamburgerowych. Ja zrobiłam ciasto z 2/3 ilości składników i wyszły mi 4 bułki do hot-dogów i 2 bardzo duże (podwójne) bułki hamburgerowe.

Zdjęcie - Bułki do hamburgerów i hot-dogów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
BUŁKI DO HOT-DOGÓW I HAMBURGERÓW
235ml (1 szklanka) mleka,
120ml (1/2 szklanki) wody,
55g masła,
560g (4,5 szklanki) mąki pszennej,
7g drożdży instant,
2 łyżki cukru,
1,5 łyżeczki soli,
1 jajko + odrobina mleka i sezamu na wierzch bułek (opcjonalnie)

W rondelku zagrzać mleko z wodą i masłem do temperatury ok. 50 stopni (bardzo ciepłe). W dużej misce wymieszać 1 i ¾ szklanki mąki z drożdżami, cukrem i solą. Wlać gorące mleko i wymieszać. Następnie dodać jajko i znów wymieszać. Mieszając, dodawać porcjami pozostałą mąkę – po pół szklanki na raz – dobrze wyrabiając po każdym dodaniu. Jeżeli ciasto jest zbyt twarde, można dodać trochę ciepłej wody lub mleka (ja dodałam trochę mleka). Gdy ciasto będzie odchodzić od ścianek miski, położyć je na oprószonej mąką stolnicy i ugniatać kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-35 minut.
Wyrośnięte bułeczki można posmarować mlekiem i posypać sezamem.
Piec w 200 stopniach przez 10-12 minut, aż nabiorą złotego koloru.

Aby zrobić podłużne bułki do hot-dogów, z każdego odciętego kawałka ciasta uformować prostokąt o wymiarach mniej więcej 6-15 cm. Zaczynając od dłuższego boku, zwijać bułki, a krawędzie i końce przyszczypać, aby nadać im ładny kształt. Pozostawić do wyrośnięcia i piec jak powyżej.

Przepisy z tych kategorii

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów
1

Orkiszowe bułki pełnoziarniste…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chleb żytni pytlowy
1

Chleb żytni pytlowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałka na zaczynie poolish

Chałka na zaczynie poolish

Tosia Tosia
Smakowity chleb