Zupa ta jest gęsta i sycąca, a przy tym pikantna, z wyraźnym smakiem papryki. Dodatek mielonych orzechów nie powinien zaskakiwać nikogo, kto choć trochę poznał ten rodzaj kuchni – Gruzini dodają orzechy niemal do wszystkiego.
Aksamitny, delikatny o kremowej konsystencji krem z kalafiora. Mleczko kokosowe, świeży imbir i ostra pasta curry dodają mu charakteru i pysznego smaku. Idealnie rozgrzewający w jesienne dni. Ze zwykłego kalafiora powstała naprawdę wykwintna i pełna smaku zupka.
Połączenie boczku z porami i ziemniakami to kolejna szalona zabawa forum wspólnego gotowania z trzema składnikami. Efektem jest zupa o wyrazistym smaku pora, wędzonego boczku i sera. Bardzo smaczna alternatywa jeśli komuś znudzi się kolejna pomidorowa lub ogórkowa.
Mulligatawny. To już prawdziwa klasyka zup. To pikantne danie rozreklamowali w Europie Anglicy, którzy przed laty uważali Indie za jedną z najbardziej atrakcyjnych okolic Wielkiej Brytanii. Jeśli lubimy ostre i orientalne smaki, możemy wprowadzić nieco "oswojone" mulligatawny także na nasze stoły, tym bardziej, że o jej ostatecznym smaku decyduje przecież gust kucharza.
Dzisiejsza propozycja jest już Wam pewnie znana, bo któż nie jadł zupy czosnkowej. Moja wersja skupia się na doskonałym domowym wywarze i konfitowanym czosnku, czyli długo i wolno pieczonym w oleju. Czosnek nabiera mazistej konsystencji i słodyczy, a w efekcie końcowym mamy garnek pysznej zupy dla całej rodziny.
Wspaniała, sycąca, aromatyczna i kremowa zupa - zupa neapolitańska z klopsikami. To idealna, na ten zimowy czas, rozgrzewająca zupa serowa, z dodatkiem warzyw, z małymi mięsnymi klopsikami. Można, serwować ją jako syte pierwsze danie lub tak jak u nas samodzielny posiłek.