Zupa porowo-serowa na wędzonym boczku
Połączenie boczku z porami i ziemniakami to kolejna szalona zabawa forum wspólnego gotowania z trzema składnikami. Efektem jest zupa o wyrazistym smaku pora, wędzonego boczku i sera. Bardzo smaczna alternatywa jeśli komuś znudzi się kolejna pomidorowa lub ogórkowa. Inne pomysły na wykorzystanie wspomnianych składników znajdziecie u Martynosi, Maggie i Bartoldzika. Zapraszam.
- 200g boczku wędzonego
- 2 pory
- 4 ziemniaki
- 1 marchew
- 1 ząbek czosnku
- 200g sera cheddar
- 5 łyżek mąki
- 2 łyżki masła
- 4l bulionu z kurczaka
- 200ml śmietanki 30%
- kilka listków bazylii
- sól, pieprz
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na małym ogniu do wytopienia tłuszczu, skwarki zdejmujemy i odkładamy na bok. Do wytopionego tłuszczu dodajemy masło i wrzucamy drobno pociętego pora oraz czosnek. Podsmażamy, gdy zacznie się rumienić dodajemy kilka łyżek wody i dusimy pod przykryciem około 5 minut. Dodajemy mąkę i smażymy jeszcze chwilę cały czas mieszając. Dodajemy ciepły bulion.
Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do gotującego się wywaru. Po 15 minutach zmniejszamy ogień, dodajemy śmietankę, boczek. Gotujemy jeszcze 10 minut. Do zupy dodajemy starty ser, pociętą bazylię, solimy i pieprzymy do smaku.