Zupa z pieczonego czosnku z domowym makaronem
Pomysłów na zupę nie ma końca, podstawą tej dobrej jest zawsze domowy bulion, warzywne nie wymagają długiego gotowania, bez problemy zdążycie z obiadem stawiając na ogniu garnek wypełniony warzywami nawet w południe. Dzisiejsza propozycja jest już Wam pewnie znana, bo któż nie jadł zupy czosnkowej. Moja wersja skupia się na doskonałym domowym wywarze i konfitowanym czosnku, czyli długo i wolno pieczonym w oleju. Czosnek nabiera mazistej konsystencji i słodyczy, a w efekcie końcowym mamy garnek pysznej zupy dla całej rodziny. Jeśli macie ciut więcej czasu zachęcam do przygotowania domowego makaronu, radość Wasza będzie ogromna z tego dzieła stworzonego od początku do końca samemu.
Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 60 minut
3 główki czosnku
500 ml oleju rzepakowego
2 l bulionu warzywnego (por, pietruszka, marchewka, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, 2 ząbki czosnku, natka pietruszki, kawałek selera, 2 liście białej kapusty)
3 ziemniaki średniej wielkości
1/2 szklanki śmietany 30%
sól, pieprz
Makaron
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
4 jajka
2 łyżeczki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. Nieobrane ząbki czosnku wkładamy do rondla w którym podgrzewamy olej, trzymamy ząbki czosnku na małym ogniu (konfitujemy) aż zmiękną w środku a łupinki nabiorą złotej barwy
2. Warzywa na bulion (poza cebulą i czosnkiem) kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie, cebulę i czosnek w łupinkach opalamy na ogniu, dodajemy do pozostałych warzyw, dokładamy przyprawy i zioła, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu ok 40 minut
3. Makaron - z mąki robimy kopczyk, jajka mieszamy z oliwą, do środka kopczyka wlewamy roztrzepane jaja, zagarniamy widelcem mąkę z jajeczna mieszanką, łączymy ciasto w kule, zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji (ok 10 minut), przykrywamy ciepłą miska i odstawiamy ciasto żeby zmiękło
4. Ciasto na makaron dzielimy na 4 części, każdą rozwałkowujemy bardzo cienko ok 1 mm grubości, składamy jeden płat ciasta na drugim, żeby trochę odpoczęło
5. Płaty ciasta kroimy na 3 sekcje, każdą zwijamy w cylinder i kroimy w poprzek na paseczki, rozsypujemy na blacie, oprószamy mąka i pozostawiamy na ok 10 minut żeby makaron trochę wysechł
6. Upieczone ząbki czosnku wyciskamy z łupinek, dodajemy razem z obranymi i pokrojonymi z kosteczkę ziemniakami do gorącego wywaru jarzynowego, gotujemy aż ziemniaki zmiękną, całość miksujemy, dodajemy przyprawy i śmietankę
7. Makaron gotujemy ok 3 minuty w osolonym wrzątku
8. Zupę podajemy z ugotowanym makaronem, dekorujemy natką pietruszki
Intensywna w smaku zupa z domowym makaronem na pochmurne dni!