Zupa pieczarkowa z klopsikami z indyka
Przez ostatni tydzień było tak słodko, że zatęskniłam za prostą zupą. Wprawdzie czasy gdy pieczarki traktowaliśmy jako towar z górnej półki już minęły, ale zupa z nich jest wyjątkowo smaczna i pożywna. Jeśli tak jak ja dodacie do niej oprócz warzyw klopsiki, może z powodzeniem stanowić kompletny obiad lub sycącą i rozgrzewającą kolację.
Zupę pieczarkową przygotowuje się bardzo szybko, jest tania i smaczna, a podana w niewielkich miseczkach, przyozdobiona podsmażonymi na złoty kolor plasterkami pieczarek oraz świeżymi ziołami może stanowić eleganckie danie na wyjątkowe okazje. Warto zamienić czasami tradycyjny rosół na zupę w formie kremu. Takie rozwiązanie z pewnością pozwoli zaoszczędzić Wam sporo czasu. Zupę z powodzeniem można przygotować wcześniej, a bezpośrednio przed podaniem podgrzać i udekorować.Klopsiki można oczywiście przygotować z każdego rodzaju mięsa mielonego, jednak według mnie do kremowej zupy pieczarkowej najlepiej pasują te z dobrej jakości mięsa drobiowego. W moim przypadku jest do mięso z indyka. Jeśli natomiast zdecydujecie się nie podawać do zupy klopsików, otrzymacie pyszną zupę w wersji wegetariańskiej.
Składniki:
(4-5 porcji)
- 500g pieczarek
- 250g ziemniaków
- 10cm jasnej części pora
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki oliwy
- 500g mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1 liść laurowy
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- 2 łyżki śmietany 12-18% lub jogurt
- listki kolendry do podania
- 1-1,5l wody lub bulionu
Przygotowanie krok po kroku:
- Do mięsa dodaj jajko, bułkę tartą, mieloną kolendrę, sól i pieprz i wymieszaj do powstania jednolitej masy. Formuj niewielkie kulki i podsmaż w garnku na 1-2 łyżkach oliwy na złoty kolor z każdej strony.
- Usmażone klopsiki wyjmij z garnka i odłóż na bok.
- W tym samym garnku zeszklij posiekanego pora, czosnek i seler.
- Gdy zmiękną dodaj pokrojone pieczarki i ziemniaki.
- Kilka pieczarek możesz odłożyć, a następnie pokroić w plasterki i podsmażyć na oliwie lub maśle na złoty kolor i posypać zupę na talerzu. W takiej formie przypominają chipsy.
- Podsmaż chwilę aż całość zmięknie.
- Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i podlej bulionem lub wodą. W zależności od tego jaką konsystencję zupy chcesz osiągnąć dodaj więcej lub mniej płynu. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut do miękkości.
- Usuń ziele angielskie i liść laurowy, dopraw solą i pieprzem do smaku i zmiksuj całość blenderem na krem.
- Ponownie doprowadź do wrzenia.
- Zupę zabiel śmietaną lub jogurtem.
- Podawaj z klopsikami, chipsami z pieczarek, posypane natką kolendry lub pietruszki.
Smacznego!