Karmelowiec figowy z chili na poprawę nastroju i nie tylko:)

Karmelowiec figowy z chili na poprawę nastroju i nie  tylko:)

Nie tylko, bo figi i chili należą do najskuteczniejszych afrodyzjaków:)

A ciasto....diabelsko słodkie, niebiańsko pyszne!

Intensywnie karmelowy, pyszny, kruchy spód i masa, ale jaka! Karmelowo - figowa, lekko ciągnąca, baaaardzo słodka z lekko pikantną nutą. Super! Po upieczeniu tak pachnie, że musiałam spróbować... jeszcze ciepłe, chociaż trochę, to nic, że się nieco rozwalało, bo w smaku boskie!

Zdjęcie - Karmelowiec figowy z chili na poprawę nastroju i nie  tylko:)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło:ChiliBite/

Karmelowiec figowy z chili

Składniki na ciasto:

  • 130g miękkiego masła
  • 50g cukru demerara
  • 200g mąki
  • 1 - 2 żółtka


Masło utrzyj z cukrem na pyszysty krem, dodaj żółtko i przesianą mąkę. Zagniieć ciasto, jeśli będzie zbyt suche, dodaj jeszcze 1 żółtko. Ciasto wyłoż na dno blaszki (16x22 cm), wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuj widelcem i upiecz w piekarniku nagrzanym do 190 st.C. Odstaw do lekkiego przestudzenia.

Składniki na masę figowo - karmelową:

  • 400g suszonych fig
  • 150g cukru demerara
  • 300g wrzątku
  • cała papryczka chili


Obetnij figom twarde ogonki i przełóż do garnka razem z chili i cukrem. Zalej wrzątkiem i gotuj ok. 20 minut - figi zmiękną, napuchną, a z wody i cukru powstanie gęsty karmel. Wyjmij chili, a resztę zmiksuj na gładką masę. Wyłoż ją na upieczony spód, wyrównaj wierzch mokrą łyżką i wstaw jeszcze na kilka minut do gorącego piekarnika. Krój po wystudzeniu.

Smacznego!

Kategorie przepisów