Babka pomarańczowa na białkach
Pomarańczowa babeczka, pachnąca, wilgotna, mięciutka. Oblana pomarańczowym lukrem. Posypana skórką pomarańczową i odrobiną startych migdałów. U mnie w kształcie serca, które z niej wycięłam by podarować mojemu Ukochanemu w Walentynki :). Smakowała bardzo, zarówno Dużemu jak i Małemu Chłopcu. Bardzo polecamy!
Przepis pochodzi z pysznego bloga Charlotte, a niedawno przypomniała mi go także Aeliza.
Skladniki:
*225 g drobnego cukru
*100 g masła, miekkiego
*skórka starta z jednej pomarańczy
*150 ml mleka
*200 g mąki pszennej
*10 g proszku do pieczenia
*6 białek jaj (200 ml)
*szczypta soli
Ponadto:
*masło do wysmarowania formy
*mielone migdały do wysypania formy
Lukier:
*100 g cukru pudru, przesianego
*2 łyżki soku z pomarańczy
*starta lub kandyzowana skórka z pomarańczy
*mielone migdaly do posypania (niekoniecznie)
Wykonanie:
Forme na babkę posmarowac masłem (ja robiłam w tortownicy 23cm średnicy)i wysypac mielonymi migdalami. Piekarnik nastawić na 180°C.
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć na puch, dodawać cukier stopniowo, cały czas miksujac. Dodac skórkę pomarańczową. Zmiksować. Cieniutkim strumieniem dolewać mleko, miksując. Wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i za każdym dodaniem zmiksowac na jednolitą masę. Białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Ubite białka dodawać partiami do masy i mieszać bardzo delikatnie. Ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej formy.
Piec okolo 35 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Pozostawić około 5 minut w formie. Potem wyjąć z formy i ostudzić. Ja wycięłam specjalną formą serce. W międzyczasie przygotować lukier. Polać ostudzone ciasto, posypać świeżo startą skórką z pomarańczy lub kandyzowana. Można posypać mielonymi migdałami.
Smacznego:)