Ciasto Jaffa
Wilgotne, pomarańczowe i proste. Niewiarygodnie proste - w stylu: dodaj i zamieszaj.
140 g miękkiego masła
200 g przesianej pszennej mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g drobnego cukru trzcinowego
3 jajka
6 łyżek mleka
skórka starta z 1 pomarańczy (można dać więcej)
Polewy:
6 łyżek soku z pomarańczy i 50 g złotego cukru trzcinowego
oraz
50 g ciemnej czekolady
Wszystkie składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej, wtedy ciasto uda się idealnie. Wszystkie składniki trzeba po prostu włożyć do sporej miski i wymieszać. Ja to zrobiłam za pomocą miksera. Trwało to ok. 2 minut ale można i ręcznie - drewnianą łyżką.
Gotową masę przelałam do podłużnej formy keksowej i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piekłam 40-50 minut.
Upieczone, wciąż gorące ciasto posmarowałam sokiem pomarańczowym podgrzanym z cukrem (cukier musi się rozpuścić). Sok wsiąknie w ciasto i nada mu wilgotnej oraz aksamitnej struktury. Kiedy ciasto już przestygło polałam je czekoladą, którą rozpuściłam w kąpieli wodnej. Nie trzeba go dokładnie smarować - wystarczy fantazyjnie polać strużkami czekolady.