Ciasto Jaffa

Ciasto  Jaffa

Wilgotne, pomarańczowe i proste. Niewiarygodnie proste - w stylu: dodaj i zamieszaj.

Zdjęcie - Ciasto  Jaffa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

140 g miękkiego masła

200 g przesianej pszennej mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

200 g drobnego cukru trzcinowego

3 jajka

6 łyżek mleka

skórka starta z 1 pomarańczy (można dać więcej)

Polewy:

6 łyżek soku z pomarańczy i 50 g złotego cukru trzcinowego

oraz

50 g ciemnej czekolady

Wszystkie składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej, wtedy ciasto uda się idealnie. Wszystkie składniki trzeba po prostu włożyć do sporej miski i wymieszać. Ja to zrobiłam za pomocą miksera. Trwało to ok. 2 minut ale można i ręcznie - drewnianą łyżką.

Gotową masę przelałam do podłużnej formy keksowej i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piekłam 40-50 minut.

Upieczone, wciąż gorące ciasto posmarowałam sokiem pomarańczowym podgrzanym z cukrem (cukier musi się rozpuścić). Sok wsiąknie w ciasto i nada mu wilgotnej oraz aksamitnej struktury. Kiedy ciasto już przestygło polałam je czekoladą, którą rozpuściłam w kąpieli wodnej. Nie trzeba go dokładnie smarować - wystarczy fantazyjnie polać strużkami czekolady.

Kategorie przepisów