Boska szarlotka

Boska  szarlotka

To jeden z najlepszych przepisów na szarlotkę jaki znam. Robiłam ja już tak często, że nie muszę zaglądać do przepisu ale myślę, że warto go przypomnieć.

Zdjęcie - Boska  szarlotka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Boska  szarlotka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Polecam - dla mnie to szarlotka idealna:

Ciasto:

pól kilo mąki pszennej

250 g masła

około 150 g cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 żółtka

2 -3  łyżki gęstej śmietany 30%

Wszystkie składniki dokładnie posiekać, szybko zagnieść ciasto. Odłożyć 2/3 ciasta na spód, wyłożyć nim formę i wstawić do lodówki na około godzinę. Resztę ciasta również włożyć do lodówki. Ciasto można też zrobić dzień wcześniej i trzymać dobrze zawinięte w folię w lodówce.

Masa jabłkowa:

2 kg jabłek, najlepiej jakieś kwaskowate i twarde

cynamon do smaku

cukier do smaku

Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki, następnie pokroić w cienkie plasterki albo zetrzeć na plastry na tarce. Dodać do smaku cukru i cynamonu, wymieszać - nie odsączać soku.

Schłodzone ciasto dobrze jest podpiec przez około 10 minut w temperaturze 160 stopni. Wyjąć i wyłożyć na nie jabłka, pokruszyć pozostałą część (1/3) ciasta.

Można tez wysypać na dnie podpieczonego ciasta trochę bułki tartej - wsiąknie w nią nadmiar soku z jabłek i nie spowoduje rozmiękczenia spodu ciasta.

Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.

Kategorie przepisów