Boska szarlotka
To jeden z najlepszych przepisów na szarlotkę jaki znam. Robiłam ja już tak często, że nie muszę zaglądać do przepisu ale myślę, że warto go przypomnieć.
Polecam - dla mnie to szarlotka idealna:
Ciasto:
pól kilo mąki pszennej
250 g masła
około 150 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 -3 łyżki gęstej śmietany 30%
Wszystkie
składniki dokładnie posiekać, szybko zagnieść ciasto. Odłożyć 2/3
ciasta na spód, wyłożyć nim formę i wstawić do lodówki na około
godzinę. Resztę ciasta również włożyć do lodówki. Ciasto można też zrobić dzień wcześniej i trzymać dobrze zawinięte w folię w lodówce.
Masa jabłkowa:
2 kg jabłek, najlepiej jakieś kwaskowate i twarde
cynamon do smaku
cukier do smaku
Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki, następnie pokroić w cienkie plasterki albo zetrzeć na plastry na tarce. Dodać do smaku cukru i cynamonu, wymieszać - nie odsączać soku.
Schłodzone
ciasto dobrze jest podpiec przez około 10 minut w temperaturze 160
stopni. Wyjąć i wyłożyć na nie jabłka, pokruszyć pozostałą część (1/3)
ciasta.
Można tez wysypać na dnie podpieczonego ciasta trochę bułki tartej - wsiąknie w nią nadmiar soku z jabłek i nie spowoduje rozmiękczenia spodu ciasta.
Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.