Babka drożdżowa z nutellą

Zdjęcie - Babka drożdżowa z  nutellą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do zrobienia tej niesamowitej, smacznej i efektownej babki drożdżowej natchnął mnie ten koszerny przepis. Znalazłam go oczywiście przez przypadek i pomyślałam, że to genialny przepis. Ale zamiast samej zrobić krem czekoladowy postanowiłam wykorzystać gotowca - nutellę :-)

Zdjęcie - Babka drożdżowa z  nutellą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

pół kilo mąki chlebowej
paczka suszonych drożdży
100 g masła
300 ml mleka
4 jajka - w temperaturze pokojowej
1/2 łyżeczki soli
100 g białego, drobnego cukru
słoik nutelli

+ 1 jajko i 1 łyżka wody do posmarowania babki

Zaczęłam od stopienia masła i dodania do niego zimnego mleka. Następnie do miski miksera wsypałam mąkę i paczkę suszonych drożdży oraz cukier i sól. Włączyłam mikser, i powoli dodałam mieszankę mleka z masłem a następnie - po kolei jajka. Cały czas mikser zagniatał ciasto. Można to też robić ręcznie. Ciasto musi być elastyczne ale też musi się nadal, lekko kleić. Wyrobione ciasto odstawiłam do wyrośnięcia - musi podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto zagniotłam i podzieliłam na dwie równe części. każdą z nich rozwałkowałam na prostokąt - na oprószonej maka stolnicy. prostokąty nie muszą być idealne ale powinny mieć tę sama długość.

Każdy prostokąt posmarowałam solidnie nutellą i zwinęłam - zwijałam od dłuższego boku.

Następnie oba rulony zwinęłam razem - jak sznurek. Można w sumie ciasto podzielić na 3 części i zapleść z nich warkocz. Moje ciasto przypominało linę żeglarską.

Zwinięte ciasto ułożyłam w dużej formie na babkę - wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.

Odstawiłam na 30 min do wyrośnięcia a następnie piekłam w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C przez jakieś 50 minut.

Babka jest gotowa, kiedy stanie się złocista i ładnie wyrośnie w formie.

Proste, prawda? Ale tylko teoretycznie ;-), bo... składniki podane w oryginalnym przepisie pozwoliły na zrobienie lejącego się ciasta w konsystencji błota! Musiałam dosypać drugie pół kilo mąki i paczkę suszonych drożdży, żeby ciasto miało właściwą konsystencję. Moim zdaniem w przepisie jest za dużo "mokrych składników".

Wg mnie skład ciasta powinien być taki:

pół kilo mąki chlebowej pszennej
paczka suszonych drożdży
100 g masła
ok. 150 ml mleka
2 jajka (+ewentualnie 2 żółtka) - w temperaturze pokojowej
1/2 łyżeczki soli
100 g białego, drobnego cukru

Przepisy z tych kategorii

Babka marmurkowa
5

Babka marmurkowa

figmara figmara
figowe smaki

Babka czekoladowo-migdałowa
2

Babka czekoladowo-migdałowa

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Mazurek czekoladowy na migdałowym  spodzie
1

Mazurek czekoladowy na migdało…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Babka  kokosowo-czekoladowa
5

Babka kokosowo-czekoladowa

upl upl
Niebo w gębie

Babka piernikowa

Babka piernikowa

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Babka pomarańczowa z makiem i czekoladą

Babka pomarańczowa z makiem i…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Piernikowe muffinki bananowo – cukiniowe z orzechami

Piernikowe muffinki bananowo –…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Piernik piwosz

Piernik piwosz

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Rogaliki z suszoną śliwką w rumie

Rogaliki z suszoną śliwką w ru…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Chleb z kawą i migdałami na zakwasie. Świąteczna Piekarnia!

Chleb z kawą i migdałami na za…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb świąteczny z kawą i migdałami

Chleb świąteczny z kawą i migd…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pierogi makówki

Pierogi makówki

food² food²
Food Square