Kruche i przepyszne, waniliowe ciasteczka wielkanocne. Świetny sposób na zajęcie dzieci w przedświątecznej krzątaninie. Problem tylko w tym, że znikają tak szybko, że u mnie raczej Świąt nie doczekają…;:)
Ta wykwintnie prezentująca się rolada, wbrew pozorom, jest banalnie prosta w przygotowaniu. Zawsze gdy pojawia się na stole, robi furorę i znika jako pierwsza, w tempie ekspresowym. Efektowna, aksamitna w smaku, lekka przystawka. Sprawdzi się na przyjęciach lub jako samodzielna przekąska.
Babka mnie nie rozczarowała, jest wilgotna z wyczuwalnym smakiem alkoholu. W smaku przypomina moją ulubioną babkę piaskową. Jak większość babek prosta do zrobienia, będzie znakomitym dodatkiem do świątecznej kawy.
Schab ze śliwką to klasyka polskiego stołu świątecznego – nie tylko wielkanocnego, ale również komunijnego, imieninowego, noworocznego itp. ;) Może być podawany na ciepło jako potrawa obiadowa, ale na zimno, zalany galaretą na półmiskach, smakuje równie doskonale (a może nawet i lepiej).
Nie jestem w stanie wyrazić smaków mazurka, jednym słowem petarda. Mazurek jest pyszny, ciasto bardzo kruche, masa kajmakowa i orzechy tworzą cudowne połączenie
Babeczki wyglądają uroczo. Do tego szybciej się je piecze, a w czasie świątecznych przygotować to niebagatelna korzyść. Minibabki w wersji cytrynowej polecam właśnie na Wielkanoc, bo wystarczy na nie spojrzeć, by poczuć nadchodzącą wiosnę ;) Do tego świetnie będą się prezentować na świątecznym stole. I oczywiście wszystkim smakować, bo są przepyszne, delikatne i aromatyczne.
Ravioli to rodzaj włoskich pierogów w których z racji na większą gęstość ciasta można zamknąć prawie wszystko, ja sięgnęła dziś po klasyczne połączenia dwóch serów i lejącego żółtka, a za sos robi słynne beurre noisette czyli palone masło o orzechowym smaku z prażona listkami szałwii.
Czekoladowy spód brownie, aksamitna, kremowa masa serowa, zwieńczenie lśniącą polewą malinową. Czego można chcieć więcej? Dla mnie idealne połączenie. Poszczególne warstwy ciasta doskonale ze sobą współgrają.
Jajka ugotować na twardo. Zalać zimną wodą, odstawić na 5 minut. Następnie obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka, przełożyć do miseczki i rozetrzeć. Odstawić na bok.
Pieczarki obrać, posiekać w drobną kostkę. Osobno pokroić białą i zieloną część szczypioru...