Ravioli z płynnym żółtkiem i palonym masłem szałwiowym

Ravioli z płynnym żółtkiem i palonym masłem szałwiowym

Samodzielne wykonanie makaronu to wielka przyjemność, sama doskonale pamiętam kiedy to w domu to on był nieodzownym elementem niedzielnego obiadu. Lądował wtedy zawsze w głębokim talerzu w towarzystwie tłustych oczek rosołu. Dziś większość kulinarnych amatorów jest zaopatrzonych w coraz wymyślniejsze sprzęty kuchenne, jednak wiele lat temu mama i babcia uzbrojone jedynie w drewniane walki produkowały pyszny makaron wkładając w niego nie tylko niemałą siłę, wszak ciasto makaronowe to nie-lada wyzwanie, ale również dużo serca. Ravioli to rodzaj włoskich pierogów w których z racji na większą gęstość ciasta można zamknąć prawie wszystko, ja sięgnęła dziś po klasyczne połączenia dwóch serów i lejącego żółtka, a za sos robi słynne beurre noisette czyli palone masło o orzechowym smaku z prażona listkami szałwii. Zdjęcie - Ravioli z płynnym żółtkiem i palonym masłem szałwiowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na 2 porcje Czas przygotowania: 90 min


Ciasto na ravioli
300 g mąki pszennej
2 jajka
1 żółtko
1 łyżeczka soli
3-4 łyżek wody (opcjonalnie)

Farsz
250 g serka ricotta
1/2 szklanki startego parmezanu
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
garść świeżej szałwii
50 g masła
1 jajko +
8 żółtek 


Przygotowanie:

1. Ciasto - na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki, mieszamy ją z solą, robimy wgłębienie, wbijamy do wnętrza jajka i żółtko, zagarniamy mąkę do mieszaniny jajek, kiedy ciasto zacznie się łączyć wyrabiamy kilka minut na blacie, jeśli jest zbyt mokre podsypujemy mąką, jeśli zbyt suche dodajmy kilka łyżek wody 2. Gotowe ciasto owijamy folią i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok 45-60 minut 3. Farsz - serek łączymy ze startym parmezanem, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, łączymy z jajkiem 4. Ciasto dzielimy na 2 części, i rozwałkowujemy bardzo cienko, wykrawamy dowolny kształt, nakładamy łyżeczkę farsz, w środku robimy wgłębienie, wbijamy do środka samo żółtko, ostrożnie żeby żółtko się nie rozlało, białka możemy wykorzystać do bezy (klik) przykrywamy drugim krążkiem, nieco większym, brzegi smarujemy wodą i zlepiamy całość wypychając jak najwięcej powietrza, odkładamy pod ściereczkę, ciasto makaronowe szybko wysycha, pracujcie szybko 5. Ravioli gotujemy w osolonej, gotującej się wodzie, ok 3 min od wypłynięcia na powierzchnię 6. Palone masło - masło podgrzewamy w rondelku aż przestanie się pienić i zacznie wtrącać brązowe drobinki, zdejmujemy z ognia, wrzucamy listki szałwii i polewamy ugotowane ravioli PYCHA!!!

Zdjęcie - Ravioli z płynnym żółtkiem i palonym masłem szałwiowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ravioli z płynnym żółtkiem i palonym masłem szałwiowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ravioli z płynnym żółtkiem i palonym masłem szałwiowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ravioli z płynnym żółtkiem i palonym masłem szałwiowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ravioli z płynnym żółtkiem i palonym masłem szałwiowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ravioli z płynnym żółtkiem i palonym masłem szałwiowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zdjęcie - Ravioli z płynnym żółtkiem i palonym masłem szałwiowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów