Wielkanocne brioche – brioszki kurczaczki.

Zdjęcie - Wielkanocne brioche – brioszki kurczaczki. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupełnie nie czuję nadchodzącej Wielkanocy. Nie dość, że tego roku obchodzimy ją bardzo szybko, to jeszcze ta nieodpuszczająca zima za oknem… No może tylko coroczne osłabienie zwiastuje, że niedługo powinno się wokół zazielenić.

Mimo wszystko o świętach zapomnieć nie zamierzam i serwuję urocze brioszki, do złudzenia przypominające wielkanocne kurczaczki. Może zagoszczą na Waszych stołach podczas wielkanocnego śniadania i zauroczą biesiadników swoją urodą i maślanym smakiem. Wyśmienicie smakują z mlekiem, świeżym masłem i domową konfiturą.

Zdjęcie - Wielkanocne brioche – brioszki kurczaczki. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 2 jajka
  • 15g świeżych drożdży
  • 2 łyżki letniego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • kilka małych rodzynek

Przygotowanie:

  • Drożdże rozkruszyć, zalać letnim mlekiem, dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia. Oprószyć mąką i odstawić do chwili aż zaczną pracować, na ok 15 minut.
  • Mąkę przesiać do miski.
  • Masło rozpuścić i przestudzić.
  • Do wyrośniętego rozczynu dodać jajka i chłodne masło i roztrzepać.
  • Do przesianej mąki dodawać płyn mieszając drewnianą łyżką. Dodać sól i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i rosnąć pod dłońmi. Nie powinno zająć to więcej niż 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Wyośnięte ciasto podzielić na 8 części. Z każdej uformować wałeczek o długości ok 18-20cm. Wałeczki wiązać w supełki. Z jednej strony uformować dziobek ptaszka, a drugi koniec ponacinać nożem, formując ogonek (patrz zdjęcie powyżej)
  • Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 90 minut.
  • Do wyrośniętych bułeczek wciskać małe rodzynki z miejscu oczu.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok 15 minut.

Kurczaczki powstały na podstawie

zdjęcia znalezionego w sieci.

Smacznego!

Zdjęcie - Wielkanocne brioche – brioszki kurczaczki. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Tosty francuskie na słodko

Tosty francuskie na słodko

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Croissants - francuskie rogale maślane, idealne na śniadanie
1

Croissants - francuskie rogale…

food² food²
Food Square

Zupa cebulowa
1

Zupa cebulowa

Beti Beti
kruche babeczki

Croissanty J. Hamelmana
2

Croissanty J. Hamelmana

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Tarte Flambée – alzacka tarta ze śmietaną, cebulą, kalafiorem i wędzonym twarogiem

Tarte Flambée – alzacka tarta…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kurczak coq au vin na jesienny obiad
2

Kurczak coq au vin na jesienny…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Tarta z brokułami  i serem feta
2

Tarta z brokułami i serem fet…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Orkiszowe galette  z jabłkami
1

Orkiszowe galette z jabłkami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Dacquoise (dakłas) – francuski tort bezowy
2

Dacquoise (dakłas) – francuski…

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Magdalenki
1

Magdalenki

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Paris Brest
1

Paris Brest

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Galette z morelami i borówką
1

Galette z morelami i borówką

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku