Babka z ajerkoniakiem
Dzisiaj na piecyku babka wzmacniana ajerkoniakiem, więc nie dla najmłodszych. Zaciekawił mnie przepis z gazetki „Słodka Wielkanoc” na babkę z ajerkoniakiem i nie pozostało mi nic innego jak upiec takie właśnie ciasto. Babka mnie nie rozczarowała, jest wilgotna z wyczuwalnym smakiem alkoholu. W smaku przypomina moją ulubioną babkę piaskową. Jak większość babek prosta do zrobienia, będzie znakomitym dodatkiem do świątecznej kawy.
Składniki:
- 5 jajek w temp. pokojowej
- 180 g cukru pudru
- 3/4 szklanki oleju w temp. pokojowej
- 3/4 szklanki ajerkoniaku
- 130 g mąki pszennej
- 130 g mąki ziemniaczanej
- 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
- Jaja ubijam z cukrem na puszysty krem. Zmniejszam obroty i nadal ubijając stopniowo dodaję olej, a następnie ajerkoniak.
- Na końcu dodaję przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie mieszam do połączenia składników.
- Foremkę z kominkiem smaruję olejem i napełniam ciastem. Daję do nagrzanego piekarnika i piekę w temp. 170 stopni ok.60 min ( do suchego patyczka). Ostudzone ciasto można udekorować lukrem lub polewą czekoladową. Smacznego:))