Babka z ajerkoniakiem

Babka z ajerkoniakiem

Dzisiaj na piecyku babka wzmacniana ajerkoniakiem, więc nie dla najmłodszych. Zaciekawił mnie przepis z gazetki „Słodka Wielkanoc” na babkę z ajerkoniakiem i nie pozostało mi nic innego jak upiec takie właśnie ciasto. Babka mnie nie rozczarowała, jest wilgotna z wyczuwalnym smakiem alkoholu. W smaku przypomina moją ulubioną babkę piaskową. Jak większość babek prosta do zrobienia, będzie znakomitym dodatkiem do świątecznej kawy.

Zdjęcie - Babka z ajerkoniakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

                 Składniki:

  • 5 jajek w temp. pokojowej
  • 180 g cukru pudru
  • 3/4 szklanki oleju w temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki ajerkoniaku
  • 130 g  mąki pszennej
  • 130 g  mąki ziemniaczanej
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  1. Jaja ubijam z cukrem na puszysty krem. Zmniejszam obroty i nadal ubijając stopniowo dodaję olej, a następnie ajerkoniak.
  2. Na końcu dodaję przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie mieszam do połączenia składników.
  3. Foremkę z kominkiem smaruję olejem i napełniam ciastem. Daję do nagrzanego piekarnika i piekę w temp. 170 stopni ok.60 min ( do suchego patyczka). Ostudzone ciasto można udekorować lukrem lub polewą czekoladową. Smacznego:))

Zdjęcie - Babka z ajerkoniakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka z ajerkoniakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów