Na lekką przekąskę w czasie różnych spotkań z przyjaciółmi proponuję koreczki. Nie jest to żaden wynalazek jednak zaskoczyło mnie połączenie winogrona z oliwką. Nie sądziłam, że jest takie dobre
Dziś miałem śniadanie po turecku, czyli Menemen. Lekko podduszone warzywa, które wspaniałym zapachem wypełniają mieszkanie, a do tego jajko. Pożywne, kolorowo śniadanie, w wakacyjnym klimacie znad morza śródziemnego.
Dla mnie to jedno z tych dań, których nigdy nie ma sie dość. Proste w wykonaniu, szybkie, lekkie i pysznie smakujące, nawet jeśli nie przepada sie za kaparami...:)
Jest świetna do kanapek, np. w połączeniu z ostrzejszym serem i kiełkami, i tak ją wykorzystałam, ale można użyć jej też do innych celów. Bardzo lubię ciecierzycę, więc to coś dla mnie, ale wyczuwalny jest również smak kolendry, co też mi odpowiada.
Gotujemy kasze perłową. Po ugotowaniu studzimy ją. Szpinak myjemy gotujemy ok 6-7 min. Odcedzamy. Miksujemy z serkiem topionym i wyciśniętym czosnkiem . Taki mus dodajemy do kaszy mieszamy..
Wspaniały dodatek do sałtatek, na kanapki, do samodzielnego podjadania, a oliwa, która zostaje ma już tak pyszny smak, że idealnie sprawdza się jak najlepszy sos. Polecam!