Hummus z awokado i kolendrą
Miałam do spożytkowania awokado, a na parapecie stała kolendra, która ma to jak w banku, że za długo u mnie nie pożyje, więc należało coś z tym zrobić. Wpadłam na pomysł, żeby przygotować z ich dodatkiem hummus i dzisiaj przedstawiam moją wersję tej pasty. Jest świetna do kanapek, np. w połączeniu z ostrzejszym serem i kiełkami, i tak ją wykorzystałam, ale można użyć jej też do innych celów. Bardzo lubię ciecierzycę, więc to coś dla mnie, ale wyczuwalny jest również smak kolendry, co też mi odpowiada. Chyba będę częściej robić hummus, bo to w dodatku samo zdrowie.
Hummus z awokado i kolendrą
- 250g ugotowanej ciecierzycy
(ok. 100g przed ugotowaniem)
- 1 dojrzałe awokado
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka tahini
- 1 łyżka oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- szklanka świeżej kolendry
- szczypta mielonej kolendry i kuminu
- po 1/4 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki
- sól, pieprz
W blenderze zmiksować na gładką masę ciecierzycę, awokado,
czosnek, tahini, oliwę, sok z cytryny i kolendrę.
Doprawić i ponownie zmiksować. Wychodzi ok. 400g hummusu.
Przełożyć do pudełka i przechowywać w lodówce maksymalnie przez kilka dni.
Czas przygotowania: 10 minut
Kaloryczność 100g: 180 kcal
Hummus z awokado i kolendrą
- 250g ugotowanej ciecierzycy
(ok. 100g przed ugotowaniem)
- 1 dojrzałe awokado
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka tahini
- 1 łyżka oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- szklanka świeżej kolendry
- szczypta mielonej kolendry i kuminu
- po 1/4 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki
- sól, pieprz
W blenderze zmiksować na gładką masę ciecierzycę, awokado,
czosnek, tahini, oliwę, sok z cytryny i kolendrę.
Doprawić i ponownie zmiksować. Wychodzi ok. 400g hummusu.
Przełożyć do pudełka i przechowywać w lodówce maksymalnie przez kilka dni.
Czas przygotowania: 10 minut
Kaloryczność 100g: 180 kcal