Bakłażany z suszonymi pomidorami na cieście francuskim

Bakłażany z suszonymi pomidorami na cieście francuskim

Jutro piątek i pogodnie zapowiadający się weekend dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na jeszcze jedną przekąskę z bakłażanem, która może wzbogacić kulinarnie przyjemne biesiadowanie na łonie natury.  Jest łatwa do przyrządzenia, nie absorbuje wiele czasu i co najważniejsze smaczna. Składniki wskazują na włoskie klimaty więc wszystkim, którym propozycja podoba się, życzę wspaniałego wypoczynku, ze smakiem i słońcem w tle.

 Zdjęcie - Bakłażany z suszonymi pomidorami na cieście francuskim  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji –  12 ( na 3-4 osoby)

Czas wykonania – 30 min.

Stopień trudności – łatwy

 

Zdjęcie - Bakłażany z suszonymi pomidorami na cieście francuskim  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 275 g ciasta francuskiego ( użyłam gotowego)
  •  1 bakłażan średniej wielkości ( 12 plastrów o grubości 1.5 cm)
  • 250 g mozzarelli
  • 280 g suszonych pomidorów w oliwie zb ziołami
  • 12  listków świeżej bazylii
  • 1 ½ łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • grubo mielony pieprz

 

Zdjęcie - Bakłażany z suszonymi pomidorami na cieście francuskim  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sposób wykonania:

  1. bakłażana płuczemy, kroimy w plastry, solimy i pozostawiamy na 30 min. na durszlaku , nadępnie odsączamy układając na ręczniku papierowym,
  2. ciasto francuskie dzielimy na 12 prostokątów i układamy na blasze do pieczenia,
  3. suszone pomidory drobno kroimy a mozzarelle w plastry,
  4. odsączone plastry bakłażanów smarujemy z obu stron (lub spryskujemy) oliwą i grillujemy,
  5. zgrilowane  bakłażany układamy na prostokątach ciasta francuskiego, dodajemy porcję suszonych pomidorów i plaster mozzarelli, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do      180 ˚C na 15 min.
  6. przed podaniem posypujemy pieprzem i świeżo posiekaną bazylią.

 

Smacznego



Kategorie przepisów