Bakłażany z suszonymi pomidorami na cieście francuskim
Jutro piątek i pogodnie zapowiadający się weekend dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na jeszcze jedną przekąskę z bakłażanem, która może wzbogacić kulinarnie przyjemne biesiadowanie na łonie natury. Jest łatwa do przyrządzenia, nie absorbuje wiele czasu i co najważniejsze smaczna. Składniki wskazują na włoskie klimaty więc wszystkim, którym propozycja podoba się, życzę wspaniałego wypoczynku, ze smakiem i słońcem w tle.
Ilość porcji – 12 ( na 3-4 osoby)
Czas wykonania – 30 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 275 g ciasta francuskiego ( użyłam gotowego)
- 1 bakłażan średniej wielkości ( 12 plastrów o grubości 1.5 cm)
- 250 g mozzarelli
- 280 g suszonych pomidorów w oliwie zb ziołami
- 12 listków świeżej bazylii
- 1 ½ łyżki oliwy z oliwek
- sól morska
- grubo mielony pieprz
Sposób wykonania:
- bakłażana płuczemy, kroimy w plastry, solimy i pozostawiamy na 30 min. na durszlaku , nadępnie odsączamy układając na ręczniku papierowym,
- ciasto francuskie dzielimy na 12 prostokątów i układamy na blasze do pieczenia,
- suszone pomidory drobno kroimy a mozzarelle w plastry,
- odsączone plastry bakłażanów smarujemy z obu stron (lub spryskujemy) oliwą i grillujemy,
- zgrilowane bakłażany układamy na prostokątach ciasta francuskiego, dodajemy porcję suszonych pomidorów i plaster mozzarelli, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ˚C na 15 min.
- przed podaniem posypujemy pieprzem i świeżo posiekaną bazylią.
Smacznego