Kolejny błyskawiczny, bezproblemowy przepis na coś słodkiego na wynos. Wystarczy mieć 5 składników, by przygotować naprawdę smakowite miniserniczki, które mogą być świetną przekąską do zabrania lub zjedzenia w domu
To takie pączki w amerykańskim stylu. Właściwie to bardziej przypominają duże, miękkie ciastka ;-) Niemniej jednak bardzo smaczne - moje dzieci zajadały się nimi. Może to być ciekawa alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za typowymi pączkami.
Dziś specjalnie na Tłusty Czwartek alternatywa dla pączków i faworków. Coś równie słodkiego, a do tego bardzo chrupiącego. Croquembouche to tradycyjny francuski deser na bazie ptysiów z creme patissiere otoczonych złocistym karmelem. Brzmi przepysznie? Croquembouche taki właśnie jest.
Brzoskwinie zapiekane z płatkami owsianymi i pestkami słonecznika to moja propozycja na lekki, zdrowy deser. Po tłustym czwartku jak znalazł. Szybki, smaczny i bardzo prostu do wykonania. Polecam :)
Bardzo lubimy ciasto drożdżowe, więc często piekę różne babki i placki drożdżowe. Ponieważ cały czas jestem na etapie korzystania z przepisów z gazet więc i tym razem będzie przepis na babkę drożdżową z żurawiną z moich zasobów przepisowych. Z podanego przepisu wychodzi jedna baaardzo puszysta babka
Bardzo ładnie wyglądający torcik. Dla fanatyków kruchych ciasteczek, dają zdecydowanie dominujący smak. Mocno maślany, z lekkim aromatem nutelli. Bardzo smaczny jednak ostrzegam - wypieczenie 8 blatów ciasteczek jest wberew pozorom dość praco- i czaso- chłonne!
Przy okazji robienia trufli tiramisu zmajstrowałam także kontrastowe, białe. W smaku migdałowe, z delikatną bananową nutą. Słodkie i rozpływające się w ustach. Przepyszne.
Wybrałam jeden tylko przepis na kruche ciasteczka z rodzynkami, bo wszystkie potrzebne mi składniki akurat posiadałam:) (...) Kruche ciasteczka z rodzynkami przygotowuje się bardzo szybko i po upieczeniu równie szybko znikają…
Kolejny przepis tym razem na aromatyczne, rozgrzewające ciasteczka imbirowe. Nie może ich zabraknąć na Święta Bożego Narodzenia :-), świetna propozycja na zimowe wieczory
Taką szarlotkę kojarzę z mojego domu rodzinnego, gdzie Mama w żółtej misce cierpliwie kroiła masło w mące wymieszanej z cukrem na jak najmniejsze kawałeczki. Ile razy się Jej dziwiłam, że zadaje sobie tyle trudu, przecież wystarczy wszystko zagnieść ręką - raz, dwa, trzy i gotowe...