Marcepanowe Serce
Już czas pomyśleć o walentynkowych deserach, słodkich ciasteczkach czy eleganckich przekąskach, by sprawić przyjemność ukochanej osobie w ten wyjątkowy walentynkowy wieczór we dwoje.
Na początek proponuje słodkie, marcepanowe serce, przełożone marcepanowym kremem otoczone migdałowym karmelem. Unikalny smak, rewelacyjny wygląd i słodki zawrót głowy.
Składniki na ciasto:
- 3 białka
- szczypta soli
- 50 g drobnego cukru
- 3 żółtka
- 60 g mąki tortowej
- 40 g zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
Składniki na krem marcepanowy:
- 250 g masy marcepanowej
- 50 g cukru pudru
- 125 g marmolady morelowej
- 3 łyżki rumu lub 1 łyżka ekstraktu rumowego
Wszystkie składniki na krem marcepanowy utrzeć.
Składniki na karmel migdałowy:
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka masła
- 50 g drobno pokrojonych migdałów /bez skórki/
Dodatkowo:
- 40 g gorzkiej czekolady
- płaska łyżeczka masła
- 1/2 szklanki bitej smietany
- 120 g masy marcepanowej jasnej
- 95 g masy marcepanowej żółtej
Wykonanie:
- Białka z solą ubić na sztywną pianę, dodając po łyżce cukru, następnie po 1 żółtku.
- Dodać przesiane mąki i zmielone migdały, delikatnie wymieszać.
- Formę tortową w kształcie serca dokładnie wysmarować tłuszczem i posypać obficie bułką tartą i przelać ciasto.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 175 st. C, przez 30 minut lub do suchego patyczka.
- Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa placki i przełożyć połową kremu marcepanowego, drugą połową posmarować wierzch serca /wszystkie składniki dobrze zmiksować, odłożyć 1 łyżkę masy, dodając do rozpuszczonej czekolady z masłem/.
- Masę marcepanową cienko rozwałkować i wykroić kształt serca o wymiarach tortownicy, wyłożyć pod spód ciasta
- Z żółtej masy wykroić mniejsze serce i ułożyć na wierzchu.
- Boki serca marcepanowego obłożyć kawałkami karmelu z migdałami oraz dodać na wierzch, w srodek małego serca, tworząc otoczkę w kształcie rozetek z bitej smietany za pomocą szprycy.
- Serce udekorować kremem marcepanowo czekoladowym oraz bitą smietaną.
Wykonanie karmelu migdałowego:
- Masło rozpuścić z jedną łyżeczką cukru, dodać pozostały cukier i ciągle mieszać do uzyskania ciemno złotego koloru.
- Dodać drobno pokrojone migdały, wymieszać i szybko przelać na folię aluminiową, wyrównać na cienką warstwę.
- Odstawić na 15 minut do zastygnięcia, następnie połamać na małe kawałki.
Smacznego !
autor: Samantha