Przepis na kruche ciasteczka z rodzynkami
W taki deszczowy dzień jak dzisiaj nie ma nic lepszego na polepszenie nastroju niż filiżanka gorącej herbaty i do tego jakieś pyszne ciasteczko. Ze względu na ograniczenia jakie sobie narzucamy, nie mogę przetestować od razu większej ilości przepisów z książki Cookies, mimo że wiele z tych przepisów mruga do mnie i woła… zrób mnie… zrób mnie…;)! Ale nie dam się! Wybrałam jeden tylko przepis na kruche ciasteczka z rodzynkami, bo wszystkie potrzebne mi składniki akurat posiadałam:) Reszta przepisów musi poczekać… Kruche ciasteczka z rodzynkami przygotowuje się bardzo szybko i po upieczeniu równie szybko znikają…
Przepis na kruche ciasteczka z rodzynkami – składniki:- 250 g mąki
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 90 g masła
- 75 g cukru
- 160 g rodzynek
- 3 łyżki skórek kandyzowanych
- 1 jajko- roztrzepane
- 125 ml mleka
- 1 łyżka drobnego cukru do posypania (opcjonalnie, ja pominęłam)
1. Przesiać mąkę i cynamon do miski. Dołożyć masło i rozcierać palcami aż zrobią się okruszki. Można też posiekać.
2. Dodać cukier, rodzynki i skórki, jajko i mleko. Jeśli masa jest za sucha, dolać więcej mleka. Wymieszać.
3. Wysmarować blaszkę masłem i wykładać łyżką masę w odstępie ok. 5 cm. Można posypać drobnym cukrem. Piec w temperaturze 190 stopni ok 15 minut na złoty kolor. Wystudzić na kratce.
Smacznego