Czas na przetwory! Przepis polecam bo sałatka z ogórków jest pyszna i w zimowe wieczory jak znalazł.Wystarczy tylko wtedy wyjąć słoiczek ze spiżarki.Ale zanim tam trafi to... bierzmy się do roboty.
Fasolkę obieramy, odcinamy końce. Gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Po ugotowaniu odcedzamy studzimy i kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę siekamy, szczypior kroimy.
Nasze spiżarki bez ogórków?....To wręcz niemożliwe. Kończy się sezon ogórkowy , ostatnie, pełne słoiki wędrują na półki i musi wystarczyć do przyszłego lata...
Biorąc pod uwagę nasze spożycie pomidorów w puszkach, to mam wrażenie, iż inwestycja w 20 kg limy była dobrym posunięciem. Pierwszy raz pasteryzowałam przetwory w piekarniku. Mam nadzieję, że się utrzymają.
Sałata rzymska z pomidorami cherry, podbija nas stół teraz w zimowej aurze. Sałatę rzymska jest fajna malutka, zwarta no i w pełni zielona, czego teraz w tej szarej zimie na brak ;)
Smaczna, uniwersalna surówka obiadowa, która pasuje do wielu potraw. Robię ją czasami, gdy brak mi pomysłu, gdyż te składniki akurat często mam w lodówce ;)
Nie ma Wielkanocy, nie ma imienin, ale sałatka z jajkiem i kukurydzą jest. Fajna propozycja na wyjadanie produktów, które nam zalegają w szafkach i lodówce.
Ogórek obok kapusty i buraka to najpopularniejsze warzywo w Polsce.Wiekszosc z nas uwielbia mizerie.Warto pokusic sie jednak o male urozmaicenie i przyrzadzic je na inny sposob.