Sałatki z warzyw do słoików na zimę

W 2010 jaki i w tym roku zrobiłam pyszną sałatkę do słoików na zimę z przepisu IK dostępnego tutaj.

Ilość zalewy jednak jest taka ogromna że można zrobić spokojnie do niej podwójną porcję warzyw, lub zmniejszyć ją o połowę, lub nawet zrobić 1/3 (spokojnie wystarczy). Ja zrobiłam całą zalewę ale oprócz tej sałatki zrobiłam jeszcze drugą, duży słoik papryki konserwowej i 2 słoiki czosnku (wszystko w tej zalewie, a jeszcze mi 1 litrowy słoik zalewy został ;-)).

Zdjęcie - Sałatki z warzyw do słoików na  zimę  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sałatka z kapusty białej

Składniki:

- 3 kg kapusty białej,
- 1/2 kg ogórków kiszonych,
- 1/2 kg marchwi,
- 1 kg papryki (dałam pół na pół czerwoną i żółtą), - 4-5 cebul,
- sól.   Zalewa:
- 9 szklanek wody,
- 1 i 1/2 szklanki octu (użyłam jabłkowego)
- 1 i 1/2 szklanki cukru,
- przyprawy: pieprz, ziele ang., listki laurowe.   Wykonanie: Obrać cebulę i kapustę (z pierwszych brzydkich liści), umyć. Poszatkować drobno kapustę, włożyć całą do sporej miski lub garnka, układając pokrojoną kapustę przesypywać ją solą do przetworów (łącznie 4 łyżki soli), odstawić na 4 godziny (można ją po jakimś czasie przemieszać i "wydusić" rękoma).
Cebulę pokroić w półplasterki i również posolić (ale już nie taką ilością, tylko trochę "na oko"), również odstawić na 4 godziny (najlepiej przykryć talerzykiem bo jakimś czasie zaczyna "pachnieć".
W międzyczasie pokroić paprykę w małe kawałki, marchew pokroić w plasterki lub zetrzeć na grubej tarce, ogórki pokroić w plasterki.
Po 4 godzinach wycisnąć kapustę i cebulę z soku, wylać go. Wymieszać w dużej misce kapustę, cebulę i pokrojone warzywa.   Zdjęcie - Sałatki z warzyw do słoików na  zimę  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zagotować wodę, dodać do niej cukier i ocet (trzeba próbować w trakcie robienia, jeśli chcemy żeby była bardziej słodka, dosłodzić).
Sałatkę zalać gorącą zalewą (jeśli zrobiliście całą to zalejcie tylko tyle żeby warzywa były przykryte), wymieszać.
Do słoików włożyć w zależności od ich wielkości po 1-2 ziarnka ziela angielskiego, pieprzu i listek laurowy. Wkładać sałatkę do słoików, dobrze ubijając (powinno wycisnąć się z niej tyle zalewy że dolewać już nie potrzeba, jeśli jednak jest mało to trzeba uzupełnić, tak żeby sałatka była zakryta).
Pasteryzujemy sałatę ok 20 minut.   Zdjęcie - Sałatki z warzyw do słoików na  zimę  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami   Tak jak pisałam na początku, zostało mi bardzo dużo zalewy, postanowiłam więc zrobić jeszcze inną sałatkę (z tego co w domu było :-) ).   Sałatka z kapusty pekińskiej - paski   Składniki:   - 1 kapusta pekińska (ok 1,5 kg),
- kawałek dyni (dałam taki wielkości ręki),
- 2 małe białe papryki,
- 1 - 2 marchewki,
- 1 kolba kukurydzy,
- kilka ogórków zielonych (małych),
- 2 duże pomidory,
- 1 cebula.   Wykonanie: Ponieważ chciałam żeby ta sałatka była inna od tamtej pokroiłam warzywa w paski (nożykiem do warzyw), zajeło to trochę wiecej czasu ale trudno.
Kapustę pekińską umyć, wysuszyć, pokroić w paski, cebulę pokroić w półplastry, nasolić je leeko razem, z pomidorów okroić grube plastry razem ze skórą (wygląda to tak jakby od góry podzielić pomidora na 4 ścianki, a zostanie środek z daszkiem i spodem),  wyjąć gniazda nasienne a plastry pomidorów pokroić w paski, ziarna kukurydzy okroić z kolby. Dynię, marchewkę i ogórki okrawamy dookoła nożykiem do warzyw, robiąć długie, cienkie plastry.   Zdjęcie - Sałatki z warzyw do słoików na  zimę  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wszystkie warzywa razem wymieszać, tak jak przy poprzedniej sałatce zalać zalewą, wkładać ciasno do słoików (wkładamy do nich również liść laurowy i ziele angielskie).

Słoiki pasteryzujemy ok 10-15 minut.

Zdjęcie - Sałatki z warzyw do słoików na  zimę  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

  Można też wykorzystać tą zalewę do zrobienia papryki konserwowej :-)   Smacznego!!! Zimą ;-)

Kategorie przepisów

Podobne przepisy