Sałatki z warzyw do słoików na zimę
![Sałatki z warzyw do słoików na zimę](/obrazek/duze/salatki-z-warzyw-do-sloikow-na-zime-99131.jpeg)
W 2010 jaki i w tym roku zrobiłam pyszną sałatkę do słoików na zimę z przepisu IK dostępnego tutaj.
Ilość zalewy jednak jest taka ogromna że można zrobić spokojnie do niej podwójną porcję warzyw, lub zmniejszyć ją o połowę, lub nawet zrobić 1/3 (spokojnie wystarczy). Ja zrobiłam całą zalewę ale oprócz tej sałatki zrobiłam jeszcze drugą, duży słoik papryki konserwowej i 2 słoiki czosnku (wszystko w tej zalewie, a jeszcze mi 1 litrowy słoik zalewy został ;-)).
Sałatka z kapusty białej
Składniki:
- 3 kg kapusty białej,- 1/2 kg ogórków kiszonych,
- 1/2 kg marchwi,
- 1 kg papryki (dałam pół na pół czerwoną i żółtą), - 4-5 cebul,
- sól. Zalewa:
- 9 szklanek wody,
- 1 i 1/2 szklanki octu (użyłam jabłkowego)
- 1 i 1/2 szklanki cukru,
- przyprawy: pieprz, ziele ang., listki laurowe. Wykonanie: Obrać cebulę i kapustę (z pierwszych brzydkich liści), umyć. Poszatkować drobno kapustę, włożyć całą do sporej miski lub garnka, układając pokrojoną kapustę przesypywać ją solą do przetworów (łącznie 4 łyżki soli), odstawić na 4 godziny (można ją po jakimś czasie przemieszać i "wydusić" rękoma).
Cebulę pokroić w półplasterki i również posolić (ale już nie taką ilością, tylko trochę "na oko"), również odstawić na 4 godziny (najlepiej przykryć talerzykiem bo jakimś czasie zaczyna "pachnieć".
W międzyczasie pokroić paprykę w małe kawałki, marchew pokroić w plasterki lub zetrzeć na grubej tarce, ogórki pokroić w plasterki.
Po 4 godzinach wycisnąć kapustę i cebulę z soku, wylać go. Wymieszać w dużej misce kapustę, cebulę i pokrojone warzywa.
![Zdjęcie: Sałatki z warzyw do słoików na zimę Zdjęcie - Sałatki z warzyw do słoików na zimę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/99132.jpeg)
Zagotować wodę, dodać do niej cukier i ocet (trzeba próbować w trakcie robienia, jeśli chcemy żeby była bardziej słodka, dosłodzić).
Sałatkę zalać gorącą zalewą (jeśli zrobiliście całą to zalejcie tylko tyle żeby warzywa były przykryte), wymieszać.
Do słoików włożyć w zależności od ich wielkości po 1-2 ziarnka ziela angielskiego, pieprzu i listek laurowy. Wkładać sałatkę do słoików, dobrze ubijając (powinno wycisnąć się z niej tyle zalewy że dolewać już nie potrzeba, jeśli jednak jest mało to trzeba uzupełnić, tak żeby sałatka była zakryta).
Pasteryzujemy sałatę ok 20 minut.
![Zdjęcie: Sałatki z warzyw do słoików na zimę Zdjęcie - Sałatki z warzyw do słoików na zimę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/99133.jpeg)
- kawałek dyni (dałam taki wielkości ręki),
- 2 małe białe papryki,
- 1 - 2 marchewki,
- 1 kolba kukurydzy,
- kilka ogórków zielonych (małych),
- 2 duże pomidory,
- 1 cebula. Wykonanie: Ponieważ chciałam żeby ta sałatka była inna od tamtej pokroiłam warzywa w paski (nożykiem do warzyw), zajeło to trochę wiecej czasu ale trudno.
Kapustę pekińską umyć, wysuszyć, pokroić w paski, cebulę pokroić w półplastry, nasolić je leeko razem, z pomidorów okroić grube plastry razem ze skórą (wygląda to tak jakby od góry podzielić pomidora na 4 ścianki, a zostanie środek z daszkiem i spodem), wyjąć gniazda nasienne a plastry pomidorów pokroić w paski, ziarna kukurydzy okroić z kolby. Dynię, marchewkę i ogórki okrawamy dookoła nożykiem do warzyw, robiąć długie, cienkie plastry.
![Zdjęcie: Sałatki z warzyw do słoików na zimę Zdjęcie - Sałatki z warzyw do słoików na zimę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/99134.jpeg)
Wszystkie warzywa razem wymieszać, tak jak przy poprzedniej sałatce zalać zalewą, wkładać ciasno do słoików (wkładamy do nich również liść laurowy i ziele angielskie).
Słoiki pasteryzujemy ok 10-15 minut.
Można też wykorzystać tą zalewę do zrobienia papryki konserwowej :-) Smacznego!!! Zimą ;-)