Tym razem przygotowałam soczyście zielony koktajl z owoców i szpinaku. Bardzo zdrowy i sycący. Szpinak jest w nim lekko wyczuwalny i smak jest, jak to określiła moja siostra „dziwny ale smaczny” ;)
Dzisiaj bardzo krótka i szybka propozycja na energetyzujący koktajl pełen witamin i błonnika. Składniki można modyfikować bez końca - wszystko zależny od Waszych preferencji i dostępności produktów. Koktajl jest przepyszny w smaku i pełen zdrowia!
Niedawno robiłam zielony koktajl z selera naciowego, który bardzo mi posmakował. Postanowiłam spróbować również ze szpinakiem, a natchnął mnie do tego tropikalny koktajl Natalii. Do mojego koktajlu dodałam kiwi, banana, sok z pomarańczy i oczywiście młode listki szpinaku. Pysznie i zdrowo! :)
Pyszny i odżywczy koktajl na bazie jogurtu naturalnego, staramy się pijać koktajle i soki jak najczęściej choć nie zawsze nam to wychodzi :-) z braku czasu ... Ale takie witaminki z samego rana na pewno przyniosą nam piękny dzień nie ma jak zdrowie na śniadanie...
Soki owocowe w kartonach ogromne bogactwo cukru, zróbmy w domu ze świeżych owoców Dlatego najlepiej przygotowywać potraw przekąski w domu, nie kupować produktów przetworzonych genetycznie, gotowych.
Nie od dziś wiadomo, że ananas i grejpfrut to sprzymierzeńcy w walce ze zbędnymi kilogramami. Dlatego warto włączyć je do jadłospisu, jeśli akurat jesteście na po-świątecznej, noworocznej diecie. Oczywiście wszystko z umiarem - ananas ma tez dużo cukru !
Moda na zielone smoothie, po naszemu zielone koktajle, przyszła do nas zza oceanu. Jest to doskonały sposób na dostarczenie organizmowi codziennej porcji warzyw i owoców. Główną zaletą zielonych koktajli jest duża zawartość chlorofilu, czyli barwnika roślinnego zwanego "zieloną krwią". Chlorofil oczyszcza krew z toksyn, utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową organizmu, wspomaga regenerację czerwonych krwinek, stymuluje regenerację komórek.
Na Świętego Patryka jeszcze jeden napój. Tym razem zielony, bezalkoholowy, pełen zdrowia smoothie. Wystarczą 3 składniki, blender, szklanka i gotowe. Smacznego!
Postanowiłam trochę ochłodzić nas od zewnątrz, a że ostatnio zostało trochę ananasa którego nikt nie chciał jeść i znalazł swoje miejsce w szufladzie zamrażalnika to postanowiłam go teraz wykorzystać z innymi owocami i świeżymi listkami melisy cytrynowej. Jest mało słodki orzeźwiający i zimny ;-)