Zielony koktajl z dużą dawką cytrusów
Do zielonych mikstur przekonałam się już jakiś czas temu. Tym razem połączyłam roszponkę i awokado z dużą dawką cytrusów. Całość wyszła dosyć kwaśna, warto jednak trochę się pokrzywić przy piciu, ponieważ każdy z cytrusów jest bogaty w witaminę C odpowiedzialną za naszą odporność, która w okresie jesienno-zimowym jest zdecydowanie osłabiona. Jeśli jednak nie lubicie kwaśnych koktajli proponuję zastąpić grejpfruta i cytrynę pomarańczą lub sięgnąć po mój poprzedni przepis na smoothie szpinakowo, pomarańczowo, brzoskwiniowy.
Składniki (1 porcja): 3 garście liści roszponki 1/2 awokado cytryna pomarańcza różowy grejpfrut
Wszystkie składniki myjemy. Awokado, grejpfruta i pomarańczę pozbawiamy skórki. Dodatkowo pomarańczę i grejpfruta pozbawiamy białych błonek. Cytrynę przekrawamy na pół i wyciskamy z niej sok. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy aż uzyskamy jednolity koktajl.
Teraz tylko pozostaje cieszyć się bombą witaminową.
Składniki (1 porcja): 3 garście liści roszponki 1/2 awokado cytryna pomarańcza różowy grejpfrut
Wszystkie składniki myjemy. Awokado, grejpfruta i pomarańczę pozbawiamy skórki. Dodatkowo pomarańczę i grejpfruta pozbawiamy białych błonek. Cytrynę przekrawamy na pół i wyciskamy z niej sok. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy aż uzyskamy jednolity koktajl.
Teraz tylko pozostaje cieszyć się bombą witaminową.