Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy już się rozpuści, dodajemy masło, cały czas mieszając. Następnie gdy masło połączy się z czekoladą, dodajemy śmietanę i alkohol. Mieszamy, aby wszystko się ze sobą połączyło.
Te czekoladki to również przepis z myślą o nadchodzących świętach Bożego Narodzenia. Co prawda nie są propozycją ani na stół wigilijny, ani na świąteczny obiad, ale świetnie się sprawdzą jako upominek pod choinkę. Wystarczy je zapakować w piękne pudełeczko i ozdobić odrobiną satynowej wstążki.
Kompozycja smaków gorzkiej czekolady i słodkich kandyzowanych skórek pomarańczy idealnie wpasowuje się w panujący obecnie klimat przedświątecznej zawieruchy. Aromatyczne, orzeźwiające, mocno czekoladowe praliny są idealne jako bożonarodzeniowy słodycz. Są również świetnym pomysłem na własnoręcznie zrobiony prezent dla kogoś bliskiego. Eleganckie, efektowne, małe – w sam raz na jeden kęs, życioumilacze.
Pyszne batoniki z płatków owsianych, słodkie dzięki bananom, suszonym morelom i daktylom, z chrupiącymi migdałami w płatkach. Nie zawierają dodatku tłuszczu ani cukru, a mimo tego smakują świetnie!
Pyszne, chrupiące i pachnące sezamki. Proste i szybkie w wykonaniu. Idealne jako słodka przekąska dla dzieci lub niespodziewanych gości. Kiedy więc mamy ochotę na coś pysznego i słodkiego warto schrupać paczuszkę sezamków to tylko 200 kcal. Dostarczymy wówczas sobie nie tylko spory zastrzyk energii, ale również sporą dawkę witamin.
W zależności od rodzaju użytych ciast lub ciasteczek możemy uzyskać różnorodne smaki. Dekorując kolorowymi posypkami czekoladą , kakao, kokosem,orzechami czy migdałami można stworzyć śliczne kolorowe kulki którym trudno się oprzeć.
Na Wigilię udało mi się przygotować wiele rodzajów trufli i pralin, z którymi będę się z Wami wkrótce dzielić. Dzisiaj zaczynamy od pistacjowych - wg mnie jednych z najlepszych. Są bardzo proste do zrobienia i naprawdę każdy sobie z nimi poradzi. Zachęcam do wypróbowania!