Domowe masło orzechowe.

Domowe masło orzechowe.

Robię już prawdziwy cukier waniliowy, własne mieszanki ziół, piekę chleb, smażę konfitury i nie mogę przypomnieć sobie co jeszcze, ale na pewno coś by się znalazło. Wiele osób patrzy na mnie jak na dziwadło, bo po co, dlaczego, jeśli takie dobre można kupić…Część z tych osób gotuje zupki z torebki i zachwyca się ich smakiem, smaży kotlety mielone według „pomysłu na…” i nie wyobraża sobie rosołu bez bulionetki, czy innej kostki. Mnie daleko od takiego myślenia. Wolę ugotować prawdziwy posiłek, wcale się tym nie męcząc, bo przecież można… Jakoś wyrabiam się ze wszystkimi obowiązkami, choć przyznam,  ze czasem przydałoby mi się wydłużyć dobę o kilka godzin. Ale ostatecznie komu dziś czas nie płynie zbyt szybko?

Masła orzechowego pewnie bym nie robiła, bo ogólnie nigdy nie udało mi się zakochać w jego smaku, choć pochrupać orzeszki lubię. Ciekawość moja nie zna jednak granic. Przeglądając jak zwykle z nudów szafki kuchenne natrafiłam na 2 opakowania fistaszków. Powąchałam i nie wiedzieć dlaczego przyszła mi ochota na kanapkę z masłem orzechowym…

Kilka minut później wybierałam resztki z miski blendera skórką świeżutkiego chleba… Mniam… Gdyby tygryski jadły orzechy, to masełko byłoby ich ulubionym przysmakiem.

 Zdjęcie - Domowe masło orzechowe. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 300g orzechów ziemnych (prażonych, solonych, lub saute, jak kto woli)
  • 1-2 łyżki miodu
  • 1-2 łyżki delikatnej oliwy dobrej jakości (lub oleju z orzechów ziemnych) – niekoniecznie

Przygotowanie:

  • Uprażyć i wystudzić orzechy jeśli postanowiliśmy użyć nieprażonych. (jeśli tak jak ja planujecie użyć prażonych orzechów, ten etap należy pominąć)
  • Prażone orzechy wrzucić do miski blendera i miksować przez kilka minut. Masa będzie stopniowo zmieniała konsystencję.
  • Dodać miód i dalej miksować.
  • Jeśli masa wciąż będzie zbyt sucha dodać oliwę.
  • Miksować do chwili aż masa będzie gładka i błyszcząca. Potrwa to do ok 10 minut w zależności od mocy urządzenia miksującego.
  • Masło można dowolnie doprawić do smaku solą (używając solonych orzeszków nie ma już takiej konieczności, jednakże nie możemy kontrolować ilości soli), lub mp esencją waniliową.
  • Masło przełożyć do szczelnego słoiczka i przechowywać w lodówce.

Smacznego !

Kategorie przepisów