Na urodziny mojego męża upiekłam tort czekoladowy z wiśniami według własnego pomysłu. Najbardziej smakowała mi chrupiąca bezowa część połączona z kremem czekoladowym, pychotka!
Jest to idealny przepis na ciasto drożdżowe dla wszystkich, którzy nie mają dużo czasu i ochoty na zagniatanie ciasta i czekanie, aż wyrośnie. Jeśli macie maszynę do pieczenia chleba, zrobienia prawdziwego drożdżowego ciasto to pikuś. Wszystko polega na wrzucenia składników do maszyny i poczekaniu ok. 1,5 godziny, aż ciasto będzie gotowe i będzie można wstawić je do piekarnika :)
Sezon na truskawki już prawie za nami. W tym roku jakoś w kuchni zbytnio z nimi nie szalałam. Nie znaczy to jednak, że mało ich jadłam. Co to to nie :) Najchętniej zajadałam je ot tak, po prostu, ze śmietaną i cukrem albo przerabiałam na owocowe koktajle. Sernik, który proponuję, jest chyba jedynym wypiekiem z truskawkami, który u mnie w tym sezonie zagościł
Żal mi było, że kończą się truskawki no to na pocieszenie pojawiły się maliny. Jako, że mieszkam w zagłębiu malinowym, a nawet w mieście, w którym ten owoc ma swoje wielkie święto, nie obcy jest mi widok malinowych chruśniaków. Zawsze z końcem roku szkolnego zaczynał się sezon malinowy i najwyraźniej tak jest i dzisiaj tylko jakoś mniej jestem w tym temacie, bo nie muszę ich rwać. Ale łubiankę malin już dostałam i pierwsze co z niej zrobiłam to roladę biszkoptową z bitą śmietaną. Oczywiście miękkie i słodkie maliny idealnie tu pasują.
Odkryłam przepis na biszkopt idealny - pięknie wyrasta, jest puszysty, nie opada i do tego jest równy jak stół. Sekret tkwi w sposobie pieczenia, a właściwie w tym, że upieczonym ciastem rzuca się o podłogę. Trochę się obawiałam tego rzucania, więc na wszelki wypadek upiekłam biszkopt dzień wcześniej, żeby w razie czego zdążyć zrobić kolejny [na imprezę urodzinową mojego dziecięcia i męża]. Na szczęście nie było takiej potrzeby :)
Wcześniej nigdy nie robiłam i nie jadłam sernika z rabarbarem. Skusił mnie u Natalki, która napisała, że to sernik idealny. Faktycznie, jest niesamowicie smaczny! Kremowy, taki wilgotny, no i smakuje rabarbarowo. Nie wiem, czy u Was na straganach, w ogródkach jest jeszcze rabarbar, ale jeśli tak, to nie wahajcie się ani chwili. Sernik jest wspaniały!
Jestem z efektów zadowolona, tym bardziej, że była to inwencja twórcza własna. Gdzieś już kiedyś tego typu ciasto widziałam, ale nie mam pojęcia, gdzie. Czy w gazecie, na jakimś blogu, a może w cukierni? Zrobiłam po swojemu, i jest. I nawet ładnie wygląda, prawda?
Pyszne ciacho ananasowo - kokosowe to rarytas dla smakoszy kokosu i anansów. Połączenie lekkiego kremu z dodatkiem ananasa i kokosowego placka to idealne połączenie. Ciasta tego typu są bardzo reprezentacyjne i można je zajadać na codzień jak i na uroczystych przyjęciach.
Lato w pełni więc jak najbardziej należy korzystać z jego uroków, w tym smakowitych, świeżych owoców. Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, to bardzo szybko i łatwo możemy przygotować takie właśnie ciasto. Jagody i borówki opadły na spód, ale to nie problem, ciasto jest pyszne. Efekt ten możemy wykorzystać przewracając ciasto do góry nogami i podając tak zwane ciasto odwrócone.
Po cieście migdałowo - jagodowym przyszła kolej na duet jagód z kokosem. Jest to całkiem trafne połączenie smakowe a dodatek maślanki sprawią, że ciasto nie jest suche. Doskonałe na weekend.
Klasyka tradycyjnych rodzinnych przyjęć. Fale dunaju. Pyszne, duże ciasto będące w stanie nakarmić sporą grupę biesiadników.Korzystając z tego, że jest sezon na wiśnie, użyłam świeżych. Poza sezonem można korzystać z mrożonych lub nawet z wiśni z kompotu.
Jest dość łatwy i szybki do wykonania. Składa się tylko z jednej warstwy ciasta, warstwy kremu jogurtowego i jagód. Biszkopt z dodatkiem orzechów laskowych jest niezwykle sprężysty i wilgotny. Nasączony dodatkowo alkoholem smakuje znakomicie
Rewelacja! Proste do zrobienia i przepyszne. O delikatnym cytrynowym posmaku, mięciutkie, wilgotne od smakowitych owoców. U mnie są to jagody i wiśnie. Wspaniałe połączenie. Zapraszam zatem na piegowate, kolorowe ciasto :).