Tort z czekoladkami

Tort z czekoladkami
Tym razem tort-prezent przewiązany nawet kokardką. Specjalnie na urodziny mojego teścia:) Polecam!


Zdjęcie - Tort z czekoladkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na tortownicę o średnicy 23cm):

Ciasto:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
Masa budyniowa:
  • 3 szklanki mleka
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki cukru
  • 250g miękkiego masła lub margaryny
  • 6 łyżek wódki + 3 łyżki soku wiśniowego
  • słoiczek wydrylowanych wiśni
  • 20dag cukierków trufli
Dodatkowo:
  • czekoladki Merci
  • draże czekoladowe
  • 50g gorzkiej czekolady
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodawać stopniowo cukier ciągle ubijając, dodać żółtka, ubić. Dodać olej i zmiksować. Mąki przesiać z proszkiem i kakao. Dodawać stopniowo do masy jajecznej delikatnie mieszając. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180ºC. przez ok. 25min. Przekroić na 3 blaty, nasączyć sokiem z wódką. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałej szklance rozmieszać mąki i kakao na gładką masę, wlać do gotującego mleka z cukrem, rozmieszać i pogotować do zgęstnienia. Budyń odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodawać po łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując, do czasu, aż masa będzie całkowicie gładka. Tak uzyskanym kremem przekładać nasączone blaty, układając na nich wiśnie i pokrojone w kostkę trufle. Pozostawić ok. 1/3 masy na pokrycie brzegów i wierzchu tortu. Boki tortu obłożyć czekoladkami, przewiązać kokardką. Czekoladę zetrzeć na tarce, posypać wierzch ciasta, udekorować drażami.
Zdjęcie - Tort z czekoladkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów