Będąc na zakupach, włożyłam więc do koszyka gotowe ciasto w pudełku. Przyniosłam je do domu, włożyłam do szafki, żeby było tam w razie mojego niepowodzenia i...zaczęłam szukać w necie przepisu na karpatkę wykonaną własnoręcznie.
Ciasteczka cą mocno czekoladowe, umiarkowanie słodkie, chrupiące na wierzchu, mięciutkie w środku. Do tego są bardzo urocze przez małe spękania, które tworzą się na ciasteczkach w trakcie pieczenia.
Bardzo sympatyczny musik podpatrzony u nieocenionego Gordona Ramsaya. Mocno czekoladowy z wyczuwalnym aromatem kawy, o konsystencji serka. Koniecznie z dodatkową porcją bitej śmietany. Niewielki nakład pracy i stosunkowo efektowny deser.
Ostatnio mało uwagi poświęcałam ciastom, skoncentrowana na chlebach, bułkach. Ciasta traktowałam po macoszemu. I choć jabłecznikiem nadal nie mogę się najeść, to jednak nie chciałam aby zmarnowały się śliwki przywiezione od J.
Dietetyczny sernik z chudego mielonego sera - bez dodatku tłuszczu, cukru czy mąki - dla chętnych z polewą kisielową z truskawkami... Sernik, który jest delikatny, kremowy, idealnie słodki i do tego dietetyczny, o znikomej ilości kalorii! Do tego jest po prostu pyszny! Wygląda i smakuje naprawdę wspaniale.
Przepis, który chodził za mną od dawna. Skoro dodatek ziemniaków w cieście świetnie się sprawdził przy pierniczkach, ciekawa byłam, jaki efekt będzie przy pączkach. Nie zawiodłam się, co też utwierdza mnie w postanowienu by wypróbować kilka innych przepisów na słodkości z ziemniakami w składzie - ale to już innym razem :)
Delikatne, kruchutkie , leciutkie , napełnione bąbelkami powietrza i bardzo łatwe do przygotowania faworki na piwie. Same zalety ,a więc nie pozostaje nic innego jak zabrać się do pracy...
Mamy mąkę orkiszową pełnoziarnistą, olej rzepakowy bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, maślankę i zamiast cukru białego -brzozowy. Ciasto w smaku jest naprawdę smaczne, ale trochę się kruszy.
Przedstawiam Wam przepis na faworki, robię je w taki sam sposób od ósmej klasy szkoły podstawowej, kiedy to na zajęciach ZPT właśnie takie robiliśmy. A skoro udało się je zrobić w trakcie 2 godzin lekcyjnych to znaczy, że cały proces trwa półtorej godzinki razem ze smażeniem. Faworki są kruche i pyszne!
Faworki z piekarnika jadłam już kilka razy , ale po raz pierwszy zdecydowałam się je przygotować. Ta forma karnawałowych słodkości jest doskonałym rozwiązaniem dla osób , które liczą kalorie lub z innych względów nie jedzą smażonych smakołyków.
Sernik jest raczej ciężki - robiony na polskim twarogu, który sama zmieliłam. Zwarty, sycący. Wcale nie tak słodki, a chyba pierwszy raz w życiu zwiększyłam ilość cukru w stosunku do oryginalnego przepisu. Wlałam też więcej kawy, i uważam, że to dobry pomysł - sernik nadal jest bardziej cappuccino niż kawowy, ale smak jest na tyle wyraźny, że nie można pomylić go z niczym innym.