Włoskie faworki pieczone czyli chiacchiere al forno

Włoskie faworki pieczone  czyli chiacchiere al forno


Zdjęcie - Włoskie faworki pieczone  czyli chiacchiere al forno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Faworki z piekarnika jadłam już kilka razy , ale po raz pierwszy zdecydowałam się je przygotować. Ta forma karnawałowych słodkości jest doskonałym rozwiązaniem dla osób , które liczą kalorie lub z innych względów nie jedzą smażonych smakołyków.
Zdjęcie - Włoskie faworki pieczone  czyli chiacchiere al forno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ostatki we Włoszech świętuje się we wtorek. Przymiarki wstępne odbyły się u mnie w niedzielę, a do czwartku / zdecydowanie brzmi swojsko/ zostało jeszcze parę dni. Ale jak można zacząć świetować od wtorku to przydałoby się coś przygotować by w tym dniu mile spędzić czas z przyjaciółmi. Wiekszością głosów wybór padł na chiacchiere al forno czyli faworki pieczone w piekarniku. Chiacchiere / czyt. kiakiere/czyli plotki to nazwa faworków używana w okolicach m.in. Mediolanu, Bolonii, ale już w innych rejonach to Cenci, Donzelle, Bugie itd. Faworki pieczone przygotowuje się bardzo szybko /szybciej niż smażone/. Są one jednak zdecydowanie inne w smaku. Bardziej przypominają kruche ciasteczka, ale...... są równie smaczne. Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 zółtko
  • 40 g cukru pudru
  • 25 g miękkiego masła
  • 2-3 łyżki likieru Limoncello/można zastąpić winem np.Marsala/
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 lyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli


oraz
cukier puder z wanilią do posypania
Wykonanie: Zdjęcie - Włoskie faworki pieczone  czyli chiacchiere al forno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
-Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, skórką cytrynową, dodać szczyptę soli. -Wbić jajko i żółtko , dodać miękkie masło, likier. -Wyrobić gładkie, elestyczne ciasto , zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 30 min. -Schłodzone ciasto bardzo cieniutko rozwałkować /podsypywaćw razie potrzeby niewielką ilością mąki/. -Radełkiem z ząbkami wyciąć dowolnej wielkości prostokąty i naciąć je na środku. -Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, ułożyć gotowe prostokąty ciasta. -Piec ok. 10-12 min w temp. 180 st. C. do uzyskania lekko złotego koloru. -Lekko przestudzone ciastka posypać cukrem pudrem. Zdjęcie - Włoskie faworki pieczone  czyli chiacchiere al forno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Włoskie faworki pieczone  czyli chiacchiere al forno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Włoskie faworki pieczone  czyli chiacchiere al forno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dla amatorów faworków smażonych przygotowałam jednak wersję tradycyjną wykorzystując ciasto w/g tej samej receptury/ jedynie likier zastąpiłam winem/ . Zdjęcie - Włoskie faworki pieczone  czyli chiacchiere al forno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Włoskie faworki pieczone  czyli chiacchiere al forno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Faworki /chiacchiere/ choć przygotowane z tego samego ciasta zdecydowanie różnią się wygladem i...... smakiem . Osobiście wolę jednak te smażone....... Zdjęcie - Włoskie faworki pieczone  czyli chiacchiere al forno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów