Chrust/ faworki/ z rumem na piwie

Chrust/ faworki/ z rumem  na piwie

Zdjęcie - Chrust/ faworki/ z rumem  na piwie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Delikatne, kruchutkie , leciutkie , napełnione bąbelkami powietrza i bardzo łatwe
do przygotowania faworki na piwie. Same zalety ,a więc nie pozostaje nic innego
jak zabrać się do pracy....
Zdjęcie - Chrust/ faworki/ z rumem  na piwie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Faworki na piwie piekłam wielokrotnie i z przyjemnością sięgam po ten stary i wypróbowany przepis. T ym razem bez dodatku tłuszczu, choć oryginał poleca dodanie łyżki masła lub oleju. Aby okazały się rzeczywiście udane ciasto należy rozwałkować bardzo cienko, a kto ma ochotę może dodatkowo poznęcać się nad nim uderzając wielokrotnie wałkiem. Ja tym razem zrezygnowałam z tłuszczu, wałka , a faworki i tak wyszły doskonałe. Piwo nie jest wyczuwalne w smaku , a więc dla kogoś kto nie lubi jego smaku faworki będą równie smaczne. Smakoszy piwa natomiast nie trzeba namawiać......i ten rum.....jednak kto próbował piwo z rumem niech nie oczekuje podobnych efektów.... Dla dzieci proponuję jednak coś lżejszego.../ZOBACZ/. Składniki:
    Zdjęcie - Chrust/ faworki/ z rumem  na piwie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • ok.500 g mąki pszennej
  • 4 zółtka
  • ok.41/2 szklanki mocnego piwa
  • 2 łyżki rumu
  • 2 szczypty soli

oraz
tłuszcz do smażenia /użyłam olej arachidowy/
cukier puder z wanilią do posypania

-Mąkę przesiać do miseczki.
-Dodać sól, żółtka ,rum i piwo.
-Zagnieść ciasto o konsystencji pierogowej / jeśli jest zbyt rzadkie dodać odrobinę mąki, a jeśli twarde piwa /i dobrze wyrobić.
-Zawinąć w folię i wstawić w chłodne miejsce na ok. 40-50 min.
-Ciasto podzielić na 2-3 części i najlepiej przygotowywać partiami /by zapobiec obsychaniu/.
-Wałkować bardzo cieniutko i kroić na paski w kształci prostokąta /3-10cm /i strać się jak najmniej podsypywać maką.
-Naciąć wzdłuż przez środek i przez otwór przeciągnąć jeden koniec.
-Przygotowane faworki delikatnie przykryć folią lub wilgotną ściereczką aby zabezpieczyć przed wysychaniem .
-Wkładać faworki na dobrze rozgrzany tłuszcz i krótko smażyć z obu stron na jasno złoty kolor.
-Odsączyć na papierowym ręczniku , przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem z wanilią.


Zdjęcie - Chrust/ faworki/ z rumem  na piwie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chrust/ faworki/ z rumem  na piwie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chrust/ faworki/ z rumem  na piwie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chrust/ faworki/ z rumem  na piwie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów