Mus czekoladowo-kawowy

Mus czekoladowo-kawowy

Zdjęcie - Mus czekoladowo-kawowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bardzo sympatyczny musik podpatrzony u nieocenionego Gordona Ramsaya. Mocno czekoladowy z wyczuwalnym aromatem kawy, o konsystencji serka. Koniecznie z dodatkową porcją bitej śmietany. Niewielki nakład pracy i stosunkowo efektowny deser. Z podanej ilości składników wychodzą 3-4 porcje.

Mus

  • 125g mascarpone
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • filiżanka espresso
  • 150ml śmietany kremówki

Dekoracja

  • 50ml śmietany kremówki
  • łyżka startej czekolady mlecznej

 

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Mascarpone ucieramy z cukrem, dodajemy schłodzoną kawe espresso (około 4 łyżek) a następnie czekoladę.

 

Całość mieszamy, śmietanę ubijamy i delikatnie łączymy z masą. Przekładamy do pucharków. Wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

 

Bezpośrednio przed podaniem ubijamy pozostałą śmietanę i wykładamy na schłodzony mus. Posypujemy startą czekoladą.


Zdjęcie - Mus czekoladowo-kawowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mus czekoladowo-kawowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów