Święta za nami. Niestety. Za szybko. Zresztą tak jest przecież zawsze. Masa przygotowań, szaleństwa przedświątecznego, dekorowania domu, strojenia choinki, szał zakupów, lukrowania pierniczków, pieczenia, gotowania, co ma swój fantastyczny i magiczny urok. I nie męczy, a cieszy.
"Pijak", to kultowe ciasto w moim domu. Tradycja jego pieczenia, sięga mojego wczesnego dzieciństwa. Było, to ciasto, które zawsze wzbudzało podziw tych, którzy go próbowali. Każdemu smakowało. Piekłyśmy go prawie na każde święta i inne uroczystości.
Ciasto orzechowe z kremem budyniowym najlepszy ciasto orzechowiec jaki jadłam! (...) Pyszny krem, cudownie chrupiące orzechy – po prostu niebo w gębie! Ciasto jest rewelacyjne więc spróbujcie koniecznie!
Tort znany jest pod dwiema nazwami – Tort Szwarzwaldzki albo Czarny las ( czarnolas ).
Wywodzi się z południowego regionu Niemiec , ale popularny jest na całym świecie.
Jest złożony z klasycznych czekoladowych biszkoptów przełożony kwaskowatymi wiśniami i słodką śmietanką – smaki rewelacyjnie ze sobą współgrają.
Po dłuższej przerwie z blogowaniu proponuje Wam to rewelacyjne ciasto u mnie specjalnie na dzień babci. Po prostu nie mogłam sobie pozwolić aby ten przepis przepadł w czeluściach mojej półki z przepisami.
Od dzisiaj to ciasto dla mnie będzie 3 x NAJ w samych superlatywach: - Najlepsze ciasto czekoladowe jakie dotychczas robiłam - Najszybsze do wykonania - Najprostsze – już prościej nie można
Styropian, to taka lżejsza, delikatniejsza alternatywa, dla klasycznego sernika. Kruche chrupiące, ciasto, przełożone warstwą, rozpływającej się w ustach śmietankowej masy, z dodatkiem kokosu.
Pyszny, wilgotny murzynek z dodatkiem wiśni i wiórków kokosowych. Jak dla mnie - idealny ! Na pewno będę często sięgać po ten przepis, bo dla tego smaku warto. Polecam - nie tylko czekoholikom.
Dla mnie jest to idealne połączenie"niebo w gębie". Jest to jeden z moich ulubionych tortów, który przygotowałam na urodziny. Goście byli zachwyceni,smakiem wyglądem,był pyszny:)
Delikatny, puszysty biszkopt przełożony słodkim budyniowym kremem , z dodatkiem bananów i orzeźwiającej galaretki jest świetnym pomysłem na zbliżającą się wielkimi krokami wiosnę.
Tort wyszedł pyszny,delikatny w smaku. Biszkopt czekoladowy idealne komponował się z kremem śmietankowym i ajerkoniakowym, zaś poncz z wiśniówki uzupełniał smaki.
Bardzo lubię przemycać w słodyczach warzywa. Dziś przyszła pora na buraka. Ciasto z tego przepisu wychodzi miękkie, wilgotne, mocno czekoladowe i przyjemnie chrupiące. Coś pomiędzy brownie, a murzynkiem. Polecam Wam tę recepturę bardzo, ja jutro piekę kolejną porcję :)