Ciasto styropian
Pod ta dziwnie brzmiącą nazwą, kryje się smakowite, sernikopodobne ciasto.
Piszę sernikopodobne, ponieważ w wyglądzie i smaku, styropian do złudzenia przypomina sernik.
Tyle, że sernikiem nie jest;)
Nawet Em, jedząc pierwszy kawałek twierdził, że nie możliwe, żeby to nie był sernik, żeby ciasto, które konsumuje, nie zawierało, ani grama białego sera;)
Dlatego, fani sernika będą zachwyceni, smakiem tego "oszukanego" wypieku, który z całą pewnością, smakiem dorówna nie jednemu, najlepszemu sernikowi.
Styropian, to taka lżejsza, delikatniejsza alternatywa, dla klasycznego sernika.
Kruche chrupiące, ciasto, przełożone warstwą, rozpływającej się w ustach śmietankowej masy, z dodatkiem kokosu.
Po prostu paluszki lizać!
Składniki:
ciasto
- 450g mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (u mnie domowego)
- 5 żółtek
- 250g masła
- 2 łyżeczki proszku di pieczenia
masa śmietanowa
- 1200ml śmietany 18% (ja dałam 1000ml 18% i 200ml 30%)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy (bez cukru)
- 5 białek
- szczypta soli
- 200g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki an ciasto zagnieść.
Schłodzić w lodówce.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli.
Śmietanę połączyć z cukrem, budyniem, proszkiem i wiórkami kokosowymi.
Delikatnie wymieszać z pianą z białek.
Połową ciasta wylepić dno formy wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie forma 30x 25cm).
Na ciasto wylać masę.
Drugą połowę ciasta zetrzeć na tarce i posypać nim wierzch.
Ciasto piec ok. 55-60 minut w 180C.
Upieczone ciasto wystudzić.