Ja robiłam porcję dla jednej osoby, wiec miseczkę przykryłam talerzykiem, odwróciłam i miałam takie oto coś jak na zdjęciu.Pyszna sałatka, która wystarcza za cały obiad.Smacznego!
Kapustę pokroić w drobne paski a cebulę w kosteczkę.Dodać cukier ,olej i wymieszać. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce i wrzucić do miski . Wszystko doprawić odrobiną octu i suszoną pietruszką.
Czy wiecie,że kiszoną kapustą możemy się delektować dzięki Chinczykom.To ich "wynalazek". A Niemcy przenieśli ich patent do Europy. Kapusta kiszona urozmaica i wzbogaca nasze menu w prozdrowotne składniki, dlatego jedzmy ją jak najcześciej!
Sałatka, mimo że dość prosto skomponowana, bardzo nam zasmakowała. Smaki ciekawie się ze sobą łączą a dodatek dressingu miodowo-musztardowego sprawia, że sałatka jest bardziej ciekawa w smaku. Naprawdę warto się skusić, doskonale nadaje się zarówno jako tradycyjna przekąska, jak i np. na lunch. :-)
Sałatka z białej fasoli lekka i sycąca z dresingiem cytrynowym i świeżymi ziołami jest naprawdę aromatyczna i pyszna. To doskonała propozycja również dla wegetarian - osób niejedzących mięsa.
Uwielbiam sałatki warstwowe. Tym razem zaproponuję efektowną, kolorową sałatkę warstwową z kapusty pekińskiej, pomidorów i kurczaka, uzupełnioną sosem czosnkowo-majonezowym. Kilka niepozornych składników, a efekt naprawdę wspaniały – szczególnie, jak mamy możliwość zaserwowania sałatki w przeźroczystej misce.
Moją uwagę zawsze przyciągają wszystkie sałatki, które mają słowo "gyros" w nazwie. I tak było tym razem. Naprawdę rzadko zawodzę się na tej teorii :) Sałatka gyros z makaronem - to ciekawe połączenie smaku świeżych warzyw, kurczaka i sosu majonezowo-ketchupowego.
Dzisiaj kolejna bardzo smaczna surówka dopełniająca dania obiadowe. Połączenie kapusty z kruchą papryką jest praktycznie samo w sobie skazane na sukces, ale dopełnione jeszcze sosem czosnkowym doskonale zaostrza i wzbogaca smak.
Przyznaję, że surówki robię rzadko, za to zawsze mam w zamrażarce zapas mrożonych warzyw, a w spiżarce gotowe zaprawy w słoikach. Czasami jednak spływa na mnie coś w rodzaju ,,surówkowego natchnienia” i robię właśnie takie dodatki do obiadu. Por bardzo fajnie komponuje się smakowo z jabłkiem i marchewką, do tego jogurtowy sos z szalotką.
Pieczone buraczki, ogórki konserwowe, słone śledzie a'la Matias i słodkie jabłka. Z połączenia tych składników powstaje pyszna sałatka o intensywnym smaku. Polana sosem majonezowo-jogurtowym i przyprawiona świeżo zmielonym pieprzem pięknie prezentuje się na talerzu.
Dzisiaj dosyć ciekawa sałatka z kurczakiem i świeżymi ogórkami o dosyć mocno cebulowym posmaku. Postanowiłam odrobinę zmienić jedynie smak sosu tzatziki w stosunku do oryginału, ponieważ wydawał mi się troszkę nijaki.