Surówka z porem i sos jogurtowy
Przyznaję, że surówki robię rzadko, za to zawsze mam w zamrażarce zapas mrożonych warzyw, a w spiżarce gotowe zaprawy w słoikach. Czasami jednak spływa na mnie coś w rodzaju ,,surówkowego natchnienia” i robię właśnie takie dodatki do obiadu. Por bardzo fajnie komponuje się smakowo z jabłkiem i marchewką, do tego jogurtowy sos z szalotką. Bardzo polecam do mięs i kotletów z kaszy jaglanej :-)
Składniki
- 1duży por ( tylko biała i jasno zielona część )
- 1 obrana marchewka
- 1 obrane kwaskowate jabłko
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 mała szalotka drobno pokrojona
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanej pietruszki lub szczypiorku
- pieprz biały i sól do smaku